Sokan még mindig nem figyelnek arra, mennyi káros anyagot bocsát ki az autójuk

az-autosok-tobbsege-nem-figyel-a-karosanyag-kibocsatasra

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Legyen szó akár új, akár használt autóról, a vásárlásnál még mindig az ár a legmeghatározóbb tényező - ez derül ki a Cristo autós alkalmazás felmérésből. A gépjármű várható széndioxid-kibocsátását sajnos már jóval kevesebben nézik.

A magyarok többsége, akár új, akár használt autó vásárlásáról van szó, elsődlegesen még mindig ár alapján választ. Új gépjárműnél fontos szempont még a fogyasztás mértéke és az üzemanyag típusa, használt kocsinál pedig természetesen a korra és előtörténetre is figyelnek a vásárlók.

Mindez a Cristo autós alkalmazás kutatásából derül ki, ahogy az is, hogy a gépjármű várható széndioxid-kibocsátását már jóval kevesebben nézik meg ilyenkor. Sőt, a gépjármű-tulajdonosok több mint kétharmada (64%) egyáltalán nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mennyi károsanyagot bocsát ki az autója, vagy épp szükséges rossznak tartja.

Faültetéssel, alternatív közlekedési eszközök használatával kompenzálnának

Ugyanakkor megvan a nyitottság a kibocsátás csökkentésére, hiszen a felmérés arra is rámutatott, hogy a sofőrök több mint harmadánál (33%) előfordul, hogy rosszul érzik emiatt magukat, és a kérdés 3 százalékukat minden egyes alkalommal foglalkoztatja, valahányszor autóba ülnek. A rossz érzés ellen a legtöbben egyéb, környezetkímélő tevékenység útján tesznek – például azzal, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, vagy csökkentik a fogyasztásukat -, 25 százalékuk pedig alternatív közlekedési eszközre váltana. A válaszadók közel 80 százaléka a faültetés lehetőségével is élne, hogy így semlegesítsék a károsanyag-kibocsátást.

A kibocsátási értékeket folyamatosan lehet követni

Az alkalmazás segítségével egyébként ez az opció adott. A felhasználók ugyanis rendszeres vagy alkalmankénti felajánlásokat tehetnek, amelyet a Cristo a MyForest – Közösségi Erdőkért Alapítványnak juttat el. Az alapítvány az adományokból örökerdőket hoz létre, ami azt jelenti, hogy az általuk elültetett fákat senki sem vághatja ki.

Az autósok természetesen azt is nyomon követhetik, hogy mennyi a semlegesítetlen kibocsátásuk, és hogy mindezért hány facsemete ültetésével tehetnének. A kiszámolt CO2-kibocsátás semlegesítésére az alapítvány javaslata alapján történik az ajánlás, eszerint 1 tonna CO2-kibocsátást 15 facsemete tudna semlegesíteni.

 

(Forrás: 24.hu)