Paradicsomhéjból bioműanyag – lecsapnánk rá

paradicsomhejbol-biomuanyag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A világot, közte az óceánokat elárasztó szemét hatására egyre több példát találunk a nehezen lebomló műanyagok környezetbarát helyettesítésére. Spanyol tudósok egy meglepő alapanyag, a paradicsomhéj átalakításával jutottak közelebb a megoldáshoz – igaz, a kissé drága technológia miatt eddig nem tömegtermékként.

Megvan a vicc, amikor két paradicsom beszélget a forgalmas út szélén, hogy miként kellene átjutni a túloldalra – és amelyiknek nem sikerül, abból lesz a ketchup? Nos, spanyol kutatók – nem viccelve a glóbusz kedvenc paradicsomszószával – éppen az annak előállításakor hulladékként megmaradó paradicsomszárból, levelekből és paradicsomhéjból vontak ki egy kísérletben cellulózt, amiből aztán átlátszó műanyag fóliát készítettek.

Az új bioműanyag a ma kapható mű-csomagolóanyagokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ami nagy előnye, hogy a tengerben egy hónap alatt lebomlik. A kőolajszármazékokból gyártott fóliák lebomlási ideje ezzel szemben 450 év – írja a magyarmezőgazdsagPONThu.

A fejlesztő malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézet a bioműanyaggal kapcsolatosan elmondta, hogy egy olyan antibakteriális és bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal módosítható anyag született, amely alkalmas akár élelmiszerek csomagolására is.

Okoscsomagolásra alkalmas

A kutatók szerint a paradicsom felhasználásával készült bioműanyagot akár víztaszítóvá, fluoreszkálóvá, gyöngyházfényűvé, különböző színűvé és árnyalatúvá alakítani. A fólia készítette „okoscsomagolás" is használható: ha ételt csomagoltak bele egy eredeti színt, azt jelzi, hogy nedves szívet magába, ezért romlott a szerkezete és az antioxidáns tulajdonsága.

bevonható vele a konzervdobozok belseje is, hiszen segíti a fémet, hogy ne rozsdásodjon, valamit ne érintkezzen az élelmiszerrel. És nem lép kémiai reakcióba a konzervben tárolt élelmiszerrel.

A kutatók bíznak az anyag sikerében, ám kételkednek benne, hogy egyhamar használjuk fogja az ipar, mert a technológia, amellyel üzemi mennyiségben elő lehet állítani, igen költséges.

Kávékapszula napraforgómagból

kave-belso

Zöld ipari fordulatra van azonban pozitív példa: áprilisban bevezette a Waitrose brit áruházlánc, hogy átállnak teljesen lebomló és komposztálható saját kávékapszulák gyártására és forgalmazására. Az új kapszulák a napraforgómag kérgéből és kukoricából származó cukrokból, így otthoni körülmények között is teljesen komposztálhatók. A kapszulák fedele cellulózból készül, és a termék doboza is újrahasznosítható. A Waitrose szerint a kávézacc műtrágyaként is használható, így az otthon komposztálható kapszulák még jobb megoldást jelentenek.

Napfény hatására egy hét alatt lebomlik

A műanyagszennyezés globális problémájának megoldása a kínai kutatók lebomló műanyagot fejlesztették ki, amely a nap és a levegő hatására egy hét alatt lebomlik – ez hatalmas lépés lépés, hogy egyes hétköznapi műanyag  tárgyak lebomlása évtizedekig, sőt évszázadokig tart.

A Journal of the American Chemical Society (JACS) című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók részletesen ismertették új, környezetileg lebomló műanyagokat, amelyek napfény hatására borostyánkősavra bomlik le, ami egy természetesen előforduló, nem mérgező kis molekula, és nem hagy mikroműanyag darabkákat a környezetben.

A vuhani műszaki egyetem szerves anyagokkal foglalkozó kutatói sajtóközleményében elárulták, hogy az új lebomló műanyagot más műanyagokkal keverve tartósabb tárgyakat lehetne készíteni, amelyeknél gyorsabban lebomlanak a hulladéklerakókban.

Itthon is terjed a trend

muanyag-belso

Már hazánkat is elérte a trendet, hogy környezetkárosító hatásuk miatt vonjuk ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat. Egy júniusi kormányrendelet értelmében júliustól tilos e termékek, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült áruk forgalombahozatala, mint például a fültisztító pálcika, az evőeszköz (villa, kés, evőpálcika), a tányér, a szívószál, az italkeverő pálcika, a léggömbökhöz rögzített tartópálca, az expandált polisztirolból készült italtároló, könnyű műanyag hordtasakok (melyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével).

Nem terjed ki a rendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati ​​célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre .

(Forrás: magyarmezogazdasagPONThu)