Pályázattal segíti az azbesztmentesítést az NHKV Zrt.

azbeszt-fokent-a-regebbi-ingatlanok-tetoszerkezeteben-fordul-elo

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az azbeszt egészségkárosító hatását ma már jól ismerjük, ezért használatát Magyarországon is betiltották. A régebbi épületekben azonban még előfordulhat ez az anyag, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) éppen ezért most egy azbesztmentesítési pályázatot hirdetett.

Az azbeszt tulajdonságai első hallásra igen előnyösek: ellenálló a hővel, tűzzel és savakkal szemben, olcsó és rugalmas. Éppen ezért a 20. század második felében előszeretettel alkalmazták, többek között az építőiparban is. Később azonban fény derült az azbeszt egészség- és természetkárosító hatására, így használatát beszüntették. Magyarországon például 2005 óta tilos az alkalmazása.

Sérülésmentes állapotban annyira nem veszélyes, viszont a felülete megsérülhet - fűrészelés, vágás, de az időjárás és a légszennyezés károsító hatása miatt is -, aminek következtében szálakra bomlik. Azbesztporként ez a levegőbe kerül, és belélegezve többfajta, akár súlyos betegség kialakulását okozhatja.

Tetőszerkezetekben, csövekben még lehet azbeszt

Igaz, használata már csaknem 20 éve tiltott, a régebbi ingatlanokban még előfordulhat azbeszt. Leggyakrabban az épületek tetőszerkezetében, de a vízvezetékekben, bekötőcsövekben, kerítésben, homlokzatburkolatban, sőt még a gáztűzhelyek sütő környéki részén is találkozhatunk vele. Egészségügyi vonatkozási miatt eltávolítása fontos, de mivel veszélyes hulladéknak számít, szakszerűen kell ártalmatlanítani - ebben segít az NHKV Zrt.

Pályázat az azbesztmentesítés érdekében

A szolgáltató a lakossági ügyfelek részére egy pályázatot írt ki, amelynek keretében ingatlanonként 300 m2, szállításra kész azbeszthulladékot begyűjtenek és ártalmatlanítanak. A felhívásra az NHKV honlapján 2022. augusztus 22-ig lehet jelentkezni. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében elbírálják, pozitív döntés esetén pedig elszállítják a hulladékot egy előre egyeztetett időpontban. A pályázat hozzájárul ahhoz az európai uniós célhoz, hogy a kontinens 2023-ra azbesztmentessé váljon.

A részletes pályázati kiírás az NHKV Zrt. Honlapján érhető el:

https://nhkv.hu/azbeszt-informaciok/