A NASA műszerének köszönhetően kiderült, kik a legnagyobb metánkibocsátók

metanfelho-uj-mexikoban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A NASA eredetileg a levegőben szálló por éghajlatra gyakorolt hatását térképezte fel az EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) nevű műszerével, de közben kiderült, másra is képes a szerkezet: az erősen üvegházhatású metán légköri koncentrációjának kimutatására. Ezzel fény derült a legnagyobb szennyezők kilétére.

Az amerikai űrügynökség (NASA) júliusban helyezte üzembe az EMIT nevű szerkezetet a Nemzetközi Űrállomáson azzal a céllal, hogy megvizsgálják a levegőben szálló por éghajlatra gyakorolt hatását. Közben azonban kiderült, hogy a műszer képes a metán koncentrációjának feltérképezésére is. A begyűjtött adatoknak köszönhetően több mint 50 “szuperkibocsátót” azonosítottak Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államok délnyugati részén. A kibocsátás leginkább a fosszilis üzemanyag előállításához, a hulladékiparhoz és a mezőgazdasági tevékenységhez köthető.

Az EMIT egy 3,3 kilométer hosszan elnyúló metánfelhőt azonosított az új-mexikói Carlsbadtól délkeletre, a Permi-medencében, ahol a világ egyik legnagyobb olajmezője terül el. Türkmenisztánban, Hazar kikötővárosától keletre az olaj- és gázfeldolgozó üzemekhez köthetően 12 gázfelhőt találtak, de az iráni Teherántól délre épült hulladékfeldolgozó komplexum is jelentős kibocsátónak tekinthető.

Metánfelhő Iránban, egy hulladékeldolgozó komplexum térségében

Gyorsan reagálna a légkör a kibocsátás csökkentésére

A szén-dioxiddal összehasonlítva a metán az emberiség károsanyag-kibocsátásának a töredékét teszi ki, azonban a számítások szerint nyolcvanszor hatékonyabban köti meg a hőt a légkörben. És amíg a szén-dioxid akár évszázadokig is fennmaradhat, a metán mindössze egy évtizedig, vagyis a kibocsátás csökkentésére a légkör gyorsan reagálna, a felmelegedés üteme lassulhatna.

- A klímaváltozás megfékezése érdekében a metánkibocsátás csökkentése kulcsfontosságú - mondta Bill Nelson, a NASA képviselője. - Az EMIT-nek köszönhető izgalmas új felfedezés nemcsak abban segít, hogy a kutatók megállapítsák, pontosan honnan ered a gáz, hanem abban is, hogyan lehet gyorsan kezelni a problémát.

Az EMIT ezután is folytatja azokat a méréseket, amelyekre eredetileg is tervezték, de közben figyelni fog olyan területeket is, amelyek az üvegházhatású gázok forrásai lehetnek.

Metánfelhő Türkmenisztánban

 

(Forrás: nasa.gov)