Napelemek termelik az energiát a sörfőzéshez Pécsett

pecsi-sor

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A közelmúltban adták át a Pécsi Sörfőzde napelemes rendszerét, amivel a sörgyár innentől kezdve zöld energiával tudja biztosítani a közkedvelt ital előállítását. Örömteli a hír, hiszen ebből is látszik, hogy az ipar különböző szegmenseibe is begyűrűzik a környezettudatosság, és egyre több cég mutat példát környezete számára a karbonsemleges működésről.

A KÖRNYEZETTUDATOS SÖRGYÁR

Az igen népszerű GINOP-4.1.4-19-es, Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című pályázati kiírásnak köszönhetően a Pécsi Sörfőzde épületét egy 390 kWp-es napelemes rendszerrel szerelték fel. A fotovoltaikus kiserőmű valamivel több, mint 54 millió Ft-os támogatással jött létre. Egy ekkora méretű beruházás megfelelő előkészítést és tervezést kíván meg, melyet felkészült csapattal hajtott végre a vállalat. A projekt teljes lebonyolítása (engedélyeztetés, kivitelezés, szükséges engedélyek és vizsgálatok megtétele) pedig 15 hónap alatt zajlott le.

A telepített napelemek a gyáregység hasznosítható tetőfelületeinek jelentős részén megtalálhatóak.  A kedvező, napsütéses nyári időszakban a gyár pillanatnyi energiaigényének akár 60-70 %-át is képes lesz fedezni a napelemes rendszer termelése, éves viszonylatban pedig nagyjából 20 %-os kiváltással lehet majd számolni.

Image removed.
Kép forrása: https://pecsaktual.hu/wp-content/uploads/2021/09/pecsi_sorfozde_napelempark_1200.jpg.webp

A fejlesztésnek köszönhetően a Sörfőzde versenyképesebbé is vált a piacon, hiszen a napelemes rendszer által kiváltott energiaköltségek megspórolásával lehetősége nyílik a gyárnak további fejlesztéseket, beruházásokat is végrehajtani.

A sörgyár bevallása szerint a beruházási döntés meghozatalakor a költséghatékony működés mellett, fontos szerepet játszott a Pécsi Sörfőzde ökológiai lábnyomának csökkentése, a fosszilis energiahordozók felhasználásának minél nagyobb arányú zöld, megújuló energiaforrással történő kiváltása.

Varga Mihály, pénzügyminiszter a beruházás kapcsán azt is kiemelte, hogy az energiatudatosságot is támogató pályázati lehetőségekkel Magyarország elsődleges célja az, hogy a koronavírus miatt érzékenyen érintett iparágak újraindítása fenntartható módon történjen. Az ilyen fejlesztésekkel pedig nemcsak az adott cég, hanem az ország is nyer, hiszen a meghatározott klímacélok felé is nagy lépést tesz a magyar állam.

A telepítéssel kapcsolatban készült videóanyagot itt tekinthetik meg!