A nagy visszatérők: többek között a farkasok és a medvék populációja is nőtt Európában

jelentosen-nott-a-szurkefarkasok-egyedszama-europaban

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Európa-szerte egyre nő többek között a farkasok, a medvék és a bölények egyedszáma, ami bizonyítja a vadvilág ellenálló képességét. Terjeszkedésükben persze annak is nagy szerepe van, hogy az ember megteremtse számukra a megfelelő életkörülményeket.

Az európai vadvilág helyzetét elemző tanulmány (European Wildlife Comeback) látott nemrég napvilágot, amely óvatos optimizmusra ad okot. A kutatók ugyanis 50 olyan fajt találtak, amelynek egyedszáma az elmúlt évtizedekben nőtt a kontinensen. A hosszúszárnyú bálna, a rozsomák és az európai vidra is azok közé a fajok közé tartozik, amelyek korábban a túlélésért küzdöttek, de mostanra helyzetük jelentősen javult.

Európai vidra

Az ember segíthet a megfelelő körülmények megteremtésében

- A vadvilág ellenálló, és képes talpra állni, ha ehhez adottak a feltételek - szögezik le a tanulmány szerzői. - Az embereknek fontos szerepük van a megfelelő körülmények megteremtésében az élőhelyek helyreállításával, és a fajok visszatelepítésével.

A szerzők azonban nem szeretnék szépíteni a helyzetet, hiszen a biodiverzitás a pozitív fejlemények ellenére továbbra is veszélyben van. Európában nagyjából minden nyolcadik madarat, valamint minden ötödik emlőst fenyeget a kihalás veszélye.

A farkasok és a medvék is a nagy visszatérők között vannak

Mindezek ellenére természetesen az örvendetes, hogy vannak fajok, amelyek visszatértek a vadonba - köztük talán a legikonikusabb a szürkefarkas. Egykor szerte a kontinensen barangoltak farkasok, a 20. században azonban majdnem teljesen eltűntek, mert az emberek levadászták őket, és elvették élőhelyüket. Az 1970-es évek óta azonban populációjuk 1800 százalékkal emelkedett, és ma már körülbelül 17 ezer farkas él Európában.

A barnamedve egy másik olyan nagyvad, amelynek létszáma látványosan növekedett. Az erőfeszítéseknek köszönhetően az 1960-as évekhez képest 44 százalékkal emelkedett egyedszámuk.

Barnamedve

Amíg a 20. század elején mindössze 1200 hód élt a kontinensen, ma már több mint egymillió, az európai bölények populációja pedig 1971 óta csaknem 400 százalékkal emelkedett.

A legtöbb ilyen jellegű javulás a vadászati tilalmaknak, a visszatelepítéseknek és a természetes élőhelyek helyreállításának köszönhető. A veszélyeztetett fajok visszatelepítése és védelme azért fontos, mert ez az egész ökoszisztémára jó hatással van.

 

(Forrás: euronews.com)