Musk-milliárdok CO2-mentesítő versenyre: gyerekjáték?

musk-milliardok-co2-mentesito-versenyre

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A milliárdos Elon Musk alapítványa 5 millió dollárt adományoz diákoknak világszerte, a versenybe szálló csapatok CO2-figyelő és -eltávolítási technológiákkal kapcsolatos kutatásainak finanszírozására. És ez csak a diákprojekt, az igazi nagy XPRIZE-ra 100 milliót szán a Tesla-vezér.

A Musk Foundation 5 milliós diákprojektje a nagyobb XPRIZE-verseny része, amely a CO2 légkörből és óceánokból történő megkötésére szolgáló technológiai koncepciókat díjazza – kiemelkedően magas, forintban 32 milliárdos összeggel. Huszonhárom diákcsapat kapott 5 millió dollárt az alapítványtól a Carbon Removal Student Competition keretében – jelentette be az XPRIZE projekt a gaspathwaysPONTcom oldalon.

A csapatokat arra kérték, hogy nyújtsák be koncepciójukat a CO2-eltávolítási és -mérési, -jelentési és -hitelesítési (MRV) technológiákra vonatkozóan. A szén-dioxid eltávolítását kutatók fejenként 250 000 dollárt, míg az MRV-t vizsgálók 100 000 dollárt kaptak. A programhoz Ausztráliából, Kanadából, Kínából, Németországból, Indiából, Kenyából, Malajziából, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból választottak ki csapatokat.

Az ifjú kutatók az összegből kulcsfontosságú támogató technológiákat fejleszthetnek ki a CO2-leválasztáshoz. A négyéves verseny fődíjának elnyeréséhez be kell mutatni, hogy képesek legalább 1000 metrikus tonna/év CO2 rögzítésére, és modellezniük kell a kapacitás 1 millió tonna/éves növelését. Sőt, elvárás a technológia gigatonnás léptékű bővítésének lehetősége.

„Igazán jelentős hatást szeretnénk elérni. Karbon-negativitást, nem egyszerűen semlegességet. A végső cél a méretezhető szén-kinyerési technológiák kifejlesztése. Ez nem elméleti verseny; olyan indulókat várunk, akik valódi rendszereket építenek, amelyek mérhető hatást képesek elérni. Bármi áron. Az idő a lényeg” – vázolta a nagyratörő tervet Musk, az elektromosautó-fejlesztő Tesla és a SpaceX repülőgépgyártó vezetője.

A különleges magánprojekt azért is érdekes, mert a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éppen a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS) rendszert az eddig elképzeltnél sokkal gyorsabb ütemben kell bevezetni ahhoz, hogy az országok elérhessék éghajlat-változási céljaikat. 

A Tesla úttörő a gépjárművek villamosításában, amit más iparágak szén-dioxid-mentesítésének kulcsfontosságú módjaként is hirdet. A CCUS azonban potenciális megoldás lehet olyan területek számára, amelyeket nem lehet egyszerűen megtisztítani megújuló energiaforrással.

Az XPRIZE Alapítvány az elmúlt években számos versenyt támogatott és indított a tudományos és technológiai innováció előmozdítása érdekében. Ezek különféle kihívásokra irányultak, például az alacsony írástudással rendelkező felnőttek életének átalakítására, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a víz létrehozására a levegőből.

(Forrás: https://gaspathways.com; címlapfotó: Elon Musk)