Minimalista életmód: ökolábnyom-csökkentés, divat, vagy a szegénység kényszere?

minimalista-eletmod

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A „kevesebb több” ősi kifejezés az élet szinte minden területén alkalmazható. Ha a fizikai és mentális teret szeretné szétszedni azáltal, hogy kiiktatja mindennapjaiból azokat a dolgokat, amelyek nem adnak igazi értéket, máris elkezdi a minimalista életmódot. Bár egyesek szerint azok, akik számára ez igazi választás és nem a szegénység kényszere, túl kevesen vannak az igazi globális ökolábnyom-csökkentéshez.

A MedicineNet szerint azok, akik a minimalista életmódot választják, könnyen elengedik azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükségük, és soha nem vásárolnak többet, mint amennyi valójában az életükhöz elengedhetetlen. Sokan elkezdtek minimalista rutint bevezetni az életükbe, ami szintén segít a zero-waste mentalitás támogatásában. És azzal, hogy nem vásárol felesleges dolgokat, csökkentheti környezeti lábnyomát. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyökkel jár a minimalizmus a bolygó számára, valamint olyan egyszerű tippekért, amelyekkel apró változásokat idézhet elő mindennapi életében.

A minimalizmus és a hulladékmentes életmód kéz a kézben járnak

Az apró otthonok és a furgonok a 21. században népszerű életterekké váltak, amelyek sokakat arra késztetnek, hogy lemondjanak életük extráiról, és csak az igazi értékeket tartsák meg, amire valóban szükségük van. De ne gondolja, hogy a minimalista életmódhoz meg kell szabadulnia minden holmijától, és be kell költöznie egy 20 négyzetméteres otthonba. Ehelyett csökkentheti környezeti hatását, ha követi ezeket az egyszerű tippeket.

1., Vásároljon kevesebbet!

Ha minimalista gondolkodású, akkor kevesebbel is beéri, és csak azt vásárolja meg, amire szüksége van. Ezért, ha így dönt, nemcsak pénzt takarít meg, hanem hozzájárul a felesleges pazarlás csökkentéséhez is.

2., Tegye rendbe az életét!

Hagyja el a háztartásában és magánéletében az „extra dolgokat”, amelyek nem teszik boldoggá – ehhez a szervezettség kulcsfontosságú. Szabaduljon meg attól, amire nincs szüksége vagy nem értékeli, és adományozza a tárgyakat azoknak, akiknek szükségük van rá. A régi tárgyak újrahasznosításával is a hulladékmentes életmód felé halad. Ráadásul az egészségét és boldogságát nem szolgáló dolgok kiiktatása csökkenti a stresszt is.

Image removed.

3. Fektessen be újrafelhasználható tárgyakba!

Kezdjen el beruházni újra felhasználható termékekbe. Például ne vásároljon műanyag vizes palackot, vegyen helyette üveget. Ha a helyi kávézóba indul, vigye magával saját termoszát – mindegyik pozitív hatással van a bolygóra.

Sok ember számára a minimalizmus nem választás!

Miközben a fenti tippek legtöbbje önmagában valóban hasznos lehet, az előző nézetekkel  szemben már formálódik egy ellenpárt is. Íme, az ő gondolatmenetük.

A minimalizmus legalapvetőbb, mögöttes filozófiája az, hogy a legtöbb embernek több dolga van a szükségesnél, és képes lenne erről lemondani. A probléma az, hogy ez távolról sem igaz. A világ lakosságának több mint fele kevesebb, mint napi 10 dollárból él. Körülbelül 1 milliárd ember él napi 1 dollárnál kevesebből. Más szóval, a legtöbb ember a földön szegény.

Kevesebbet vásárolni, kevesebbet enni, kevesebbet költeni...ezek a dolgok bizonyos emberek választási lehetőségei. De a legtöbb ember számára szerte a világon nem. Még a nyugati világban is, különösen az Egyesült Államokban, sok ember számára a dolgok megváltoznak. Sok fiatal nehezebben talál munkát, mint a szülei. Egyes iparágak, például az autóipar, drasztikusan visszaestek.

A szegénység növekszik, és a leggazdagabbak és legszegényebbek közötti jövedelemkülönbség tovább nő. Nehéz terjeszteni a minimalizmus evangéliumát, amikor a legtöbb ember szerte a világon kis lakásokban, használt tárgyak között él, és ritkán vesz új dolgokat. A minimalizmus közönsége kicsi – elég kicsi ahhoz, hogy az emberek száma nem elég nagy ahhoz, hogy jelentős globális változást idézzen elő.

Jobb módszer a világ megváltoztatására az adományozás?

A világ megváltoztatásának jobb módja lehet, ha jótékonysági szervezeteknek adományozunk, amelyek hozzájárulnak a globális gazdaság javításához és a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékléséhez. Ha az embereknek több pénzük van, akkor többet tudnak hozzájárulni a globális gazdasághoz, ami egészségesebb gazdaságot eredményez, és nagyobb ösztönzést ad a „kockázatos” új technológiákba, például a tiszta energiába való befektetésre. Más szóval, ha segítünk az embereknek jobban élni, az valóban hozzájárulhat a bolygó megmentéséhez.

(Forrás: greenmatters.com)