Megugró elefántcsontparti energiaszektor: ráadták a kakaót!

megugro-elefantcsontparti-energiaszektor

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A világ legnagyobb kakaótermelője, Elefántcsontpart szenzációs ötlettel állt elő kakaóüzemei melléktermékének hasznosítására: a projekt több millió otthon energiaellátását ígéri, nagyban csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ha mostanában belekóstolt egy jobb csokis desszertbe, annak kakaója nagy eséllyel Elefántcsontpartról származik. Ez a nyugat-afrikai ország a világ legnagyobb kakaótermelője, az összes kakaóbab több mint 40%-át adja. Hatmillió ember dolgozik az iparágban, ez Elefántcsontpart messze legnagyobb exportcikke. Az ország kakaója évtizedek óta táplálja az embereket világszerte, ám a kakaóüzem egy másik része hamarosan Elefántcsontpartot élteti majd.

kakao-belso

Elefántcsontpart fő exportcikke a kakaó - most új életre kelhet (Getty Images)

Az áhított kakaóbab csak egy kis része a kakaónövénynek. Míg a babot exportálják a csokoládé és cukrászati termékek, italok alapanyagául, addig a bab héját és a gyümölcshús levét általában kidobják, minimálisan takarmányként hasznosítják.

Ez a hulladék kelhet most új életre, a tervek szerint Elefántcsontpart megújuló energiára történő átállása részeként. Sikeres kísérleti projektek után már meg is kezdték egy kakaóhulladékkal működő biomassza-üzem munkálatait. A létesítmény Divóban, a kakaó nagy részét termelő városban épül. Ahol a visszamaradt növényi anyagokat elégetve és turbinákat forgatva elektromos áramot termelnek, hasonlóan a hagyományos, fosszilis tüzelésű erőművekhez.

Az új erőmű 2023-tól évente 46–70 MW közötti villamos energiát termel, és önmagában 1,7 millió ember villamosenergia-szükségletét képes kielégíteni. És bár ez még messze nem napelem, a megvalósíthatósági tanulmányok szerint a most használt földgázhoz képest 4,5 millió tonnával csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ország célja, hogy 2030-ra ezen kívül is 42%-ra növelje a megújuló energiaforrások felhasználását, és 28%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Egy ilyen gyorsan növekvő energiaigényű országban az olyan újítások, mint a kakaóhulladék felhasználása, óriási változást hozhatnak. A projekt összesen mintegy 244 millió dollárba kerül, és további kilenc hasonló, kakaóhéjból villamos energiát termelő üzemet terveznek építeni országszerte.

A megújuló energia előállítása mellett azt remélik, hogy a kakaóhulladék energiává alakítása segít megfordítani az ország mintegy 600 ezer kakaótermelőjének sorsát is, akik közül az elmúlt években részben az éghajlatváltozás, részben a kakaótúlkínálat miatt rengetegen kényszerültek jövedelmezőbb növények termesztésére váltani, mint a gumi vagy a banán.

Elefántcsontpart nem az egyetlen termelő, amely a kakaó hulladékát hasznosítja. Ghánában a héjat már mikroméretű energiatermelésre használják egy kis, 5 kW-os generátorban. A cél, hogy áramot vigyenek olyan vidéki területekre, ahol ma csak az emberek fele fér hozzá. Emellett már olyan létesítményeket is terveznek, amelyek a héjat biodízellé alakítják át.

(Forrás: bbcPONTnewsPONTcom; Címlapfotó: A kakaóbab a termés legértékesebb része, de a növény más részeinek is hasznosak - Getty Images)