Maratonból sprintet! Most vagy soha hangulat a globális felmelegedés elleni harcban

most-vagy-soha-hangulat-a-globalis-felmelegedes-elleni-harcban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A nap- és szélenergia, illetve annak tárolása nagy szerepet játszik az energiaszektor szén-dioxid-mentesítésében, miközben a fosszilis tüzelőanyagok háttérbe szorulnak – ám fogy az idő a változtatásra, a globális felmelegedés korlátozására. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése azt hangsúlyozta, hogy „most vagy soha”; a világnak el kell kerülnie a megállíthatatlan klímaválságot.

Az IPCC most közzétett jelentésének fő megállapításai szerint bár a világ ebben az évtizedben a felére csökkentheti a kibocsátást, és 1,5 Celsius-fokra korlátozhatja a globális felmelegedést, az idő nagyon fontos tényező. Azonnali és mélyreható csökkentésekre van szükség a világ összes gazdasági ágazatában - emeli ki cikkében a PV-Tech Magazin.

„Azonnali, mélyreható, minden szektorra kiterjedő kibocsátáscsökkentés nélkül ez lehetetlen lesz. Vannak hatékony politikák, szabályozások és piaci eszközök. Ha ezeket szélesebb körben és igazságosabban alkalmazzák, támogathatják a mélyreható kibocsátáscsökkentést és ösztönözhetik az innovációt" – mondta Jim Skea, az IPCC III. munkacsoport társelnöke. Külön kiemelve a nap- és szélenergia, illetve az akkumulátoros tárolás terén tapasztalható tartós költségcsökkentést.

Image removed.

A kibocsátáscsökkentés előfeltételei

A 3675 oldalas jelentés következtetései közül a legfontosabb az energiaszektor szén-dioxid-mentesítésének szerepe a kibocsátás felére csökkentésében még ebben az évtizedben, ami magával vonja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának jelentős csökkentését, az energiahatékonysági berendezések jelentős bővítését és más ágazatok széles körű villamosítását.

Az IPCC modelljein belül, amelyekben a további felmelegedés valószínűleg 2 Celsius-fokra korlátozódik, 2050-re az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelési források a globális villamosenergia-termelés 93–97%-át állítják elő.

A jelentés megállapítja, hogy a napelemes PV-termelés közel háromszorosára, 680 TWh-ra nőtt a 2015–2019-es időszakban, míg a szél- és a napenergia együttesen a teljes villamosenergia-termelés 8%-át tette ki 2019-ben.

De a cél eléréséhez a befektetési mintáknak is meg kell változniuk, új gazdasági lehetőségek bevonásával. A fosszilis tüzelőanyag-projektek minden bizonnyal visszaszorulnak az olcsóbb megújuló energiaforrások terjedésének növekedésével, miközben a jelentés arra a következtetésre jut, hogy az energiaszektor befektetéseinek jelentős része mától 2050-ig a feltörekvő gazdaságokban is megvalósul majd – különösen Ázsia-szerte.

Noha a jelentés következtetéseinek nagy része nem meglepő a megújulóenergia-szektorban dolgozók számára, az iparág továbbra is óvatos optimizmussal reagált, üdvözölve a megállapításokat, amelyek szerint bár lehet, hogy még nem késő, ebben az évtizedben fel kell gyorsítani a telepítést.

Keith Anderson, a ScottishPower közmű- és megújulóenergia-fejlesztő vezérigazgatója azt mondta, itt az ideje, hogy „maratonból sprintté változtassuk ezt”, és globálisan felgyorsítsuk a megújuló energiaforrások elterjedését. „A  jelentés jogosan szólít fel a fosszilis tüzelőanyagok gyors, globális fokozatos megszüntetésére az éghajlati válság kezelése érdekében, és itt, az Egyesült Királyságban megmutatjuk, hogy a megújuló energia jelenti mindannyiunk számára a tisztább, jobb jövő felé vezető utat”.

(Forrás: pv-tech.com)