Kiderült, melyek lettek idén Magyarország legzöldebb egyetemei

zold-egyetem-rangsor

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Továbbra is a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a legzöldebb egyetem Magyarországon, de világviszonylatban is az előkelő 21. helyet érte el. Szintén jó eredménnyel végzett a szegedi és a soproni egyetem is.

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Az akkor, a világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés ma már minden kontinensen elismertté vált.

Idén összesen 1050 felsőoktatási intézmény - köztük 11 hazai egyetem - vett részt a rangsorolásban. A legjobb eredményt a PTE érte el a 21. helyezéssel, így továbbra is a pécsi Magyarország legzöldebb egyeteme.

- A PTE számára fontos, hogy csökkentse saját tevékenységéből származó környezeti terhelést, valamint az infrastruktúrájának és tevékenységének kitettségét és sérülékenységét a helyi környezeti hatásokkal szemben, valamint támogassa együttműködő partnereit ugyanennek megvalósításában - emelte ki dr. Szili Katalin, a PTE fenntarthatóságért felelős kuratóriumi tagja. - A PTE a legzöldebb hazai egyetemként sikereket tud felmutatni, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy folyamatosan nyitottnak, fogékonynak kell lenni az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

A dobogón a pécsit a Szegedi Tudományegyetem a 73. helyen, a Soproni Egyetem pedig a 206. helyen követi. A világrangsorban a 229. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 266. a Debreceni Egyetem, 398. a Semmelweis Egyetem, 519. a Pannon Egyetem, 541. a Budapesti Üzleti Főiskola, 577. a Budapesti Corvinus Egyetem, 761. a Miskolci Egyetem és 863. a Budapesti Metropolitan Egyetem.

A Soproni Egyetem egyébként a tavalyi eredményhez képest 76 helyet javított, ami a Zöld Egyetem filozófia gyakorlatban való hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseinek köszönhető.

- A következő években az intézményfejlesztési terveink megvalósítása során számos olyan jelentős beruházás lesz várható, amelyek kihatással lesznek a fenntarthatósági programjaink kedvező alakulására is - mondta Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. - Ám a helyezésnél is fontosabb, hogy az Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak.

 

(Források: greenuniversity.uni-sopron.hu, zoldegyetem.pte.hu)