Jobb apák lehetnek a városi madarak?

madar-verebsarmany-varos-elohely

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A városi lét a madarakból is agresszívebb viselkedést vált ki. Azonban egy friss tanulmány rámutatott, hogy az épített környezetben gondoskodóbb apává válnak a hímek.

A városi környezet velejárói - a légszennyezettség, a közlekedési dugók, a zöld területek hiánya, az állandó zaj - növelik az emberek a stressz szintjét. Kutatók pedig arra is bizonyítékot találtak, hogy ezek a hatások a madarak viselkedését is befolyásolják. Megfigyeléseik szerint az énekes verébsármányok (Melospiza melodia) agresszívebb viselkedést mutatnak a városokban. Igaz, hogy ott kevesebb madár él, mint vidéken, mégis vehemensebben védik területüket.

Megdőlhettek a korábbi feltételezések

A harciasabb viselkedés ellenére ugyanakkor a városi sármányok apai teendőiket nem hanyagolják el. A ScienceFocus cikke szerint még gondoskodóbb szülők is lehetnek vidéki társaiknál.

- Kiderült, hogy a városban élő hím sármányok igazi szuperhímek: megvédik a területüket, miközben törődnek a fiókáikkal - mondta Dr. Samuel Lane, az Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. - Úgy gondoltuk, hogy az agresszívebb viselkedés miatt a szülők kevésbé gondoskodók, de ennek az ellenkezője bizonyosodott be. A városban élő hímek gyakrabban látogatják meg a fészket.

A városi lét több előnnyel járhat

A vizsgálat az egyesült államokbeli Virginia állam hat pontján zajlott. A kutatók olyan helyeket választottak, ahol az elmúlt években nagy volt a városi terjeszkedés mértéke. A megfigyelések a városi lét több előnyét is felfedték.

A hímek nemcsak többször látogatták meg a fészket, de reggel korábban is kezdték meg a fiókák etetését. Ráadásul mind a kikelési, mind a kirepülési arány magasabb volt a vidéki élőhelyekhez képest.

- Gyakori feltételezés, hogy a városi környezet nagyobb kihívást jelent a vadon élő állatok számára - magyarázta Lane. - A tanulmányunk tovább bővíti a bizonyítékok listáját, hogy bizonyos énekesmadarak számára előnyös lehet a városi környezet, amennyiben van elég zöld terület a fészkeléshez és táplálékszerzéshez.