Indiában úszik majd a legnagyobb napelemes rendszer

india-uszo-napelempark

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Már több alkalommal tudósítottunk arról, hogy egyre nagyobb teret nyernek a vízen úszó napelemes rendszerek, most pedig közülük is a legnagyobbnak ígérkezőt mutatjuk be. Elsőre talán nehéz is felfogni, de Indiában akkora lebegő napelemparkot építettek, ami még a szabadföldi telepítések között is figyelemreméltó lenne méretét tekintve. Nézzük is mit lehet tudni erről a létesítményről!

Kép forrása: https://www.netindian.in/news/business-economy/energy/bhel-commissions-indias-largest-floating-solar-pv-plant

25 MW-NYI NAPELEM ÚSZIK A VÍZEN

Indiában a Simhadri hőerőmű mellett építették fel a Föld legnagyobb úszó napelemparkját. A napelemes rendszer valóban gigantikus, 25 MW teljesítményű, ami még a szárazföldi rendszerek között is felveszi méretével a versenyt. A napelemfarm 100 hektáros területen lebeg és több, mint 1 millió darab napelemből áll. A napelemparkot az NTPC állami erőmű társaság üzemelteti.

A vízre telepített napelemek különleges szimbiózisban élnek az alattuk elhelyezkedő vízfelülettel. A napelempanelek megóvják az alattuk elhelyezkedő vízfelületet a drasztikus párolgástól és vízveszteségtől, a modulokat a párolgó víz hűti, biztosítva ezzel azok túlmelegedés elleni védelmét és teljesítményük stabilitását. A projektnek köszönhetően évente 1 364 millió liter vizet sikerül megőrizni. Ez a mennyiség elegendő lenne 6 700 háztartás éves vízigényének kielégítésére. A természetes hűtés pedig az igen magas átlaghőmérsékletű Indiában azt eredményezi, hogy a vízen úszó napelempark jobban teljesít hagyományos talajra telepített társainál. A vízen történő telepítés további nagy előnye, hogy nem vesz el olyan földterületet, ami amúgy más célra is hasznosítható lenne. Éppen ezért India jelentős potenciált lát ebben a telepítési formában a jövőre nézve is.

Image removed.

A lebegő napelemparkot megtervező Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) elmondta, hogy a megépítéshez új, innovatív úszó tömböket alkalmaztak, hogy az megfeleljen a speciális körülményeknek. A modultömböket úgy tervezték meg, hogy az ellenálljon a 180 km/órás széllökéseknek is. A szerkezet ráadásul korrózióálló is, ami feltétlenül szükséges a klimatikus viszonyok és a vízen való elhelyezés miatt.

A napelempark annak a hosszú távú tervnek a része, amely az alapvetően szénalapú gazdaság kizöldítését szolgálja. A beruházásnak köszönhetően India évente legalább 46 000 tonna CO2 légkörbe juttatását „spórolta meg” a bolygónak.