Immár Ausztráliában is a nulla-emisszió a cél

immar-ausztraliaban-is-a-nulla-emisszio-a-cel

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A hétvégi nemzetközi klímacsúcs előtt szenzációs bejelentésnek számít, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyező, Ausztrália is beállt a klímasemlegességet vállaló nemzetek sorába. Igaz, egyelőre kissé felemásan.

Scott Morrison miniszterelnök személyesen közölte, hogy Ausztrália a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást tűzi ki célul 2050-re – de ezt nem foglalja jogszabályba, hanem elsősorban a fogyasztókra és a vállalatokra támaszkodik. A bejelentést nyilván nem véletlenül éppen az ENSZ COP26 klímakonferencia elé időzítve, így is enyhíteni próbálva a nyomást, amely a kontinensnyi országra hárult, mert e vállalás hiányával eddig elmaradt például az USA vagy Nagy-Britannia mögött.

ausztralia-napelem
Ausztrál környezetvédelmi aktivisták tiltakoznak egy új-dél-walesi, most induló gázprojekt ellen, féltve a helyi biológiai sokféleséget. A friss bejelentés őket igazolja (Fotó: Kari Donaldson/Flickr)

 

És nyilván nem véletlenül már a jövő tavaszi választások jegyében, e programmal is az egyre „zöldebb” szavazók kegyeire pályázva. Morrison csak mostanra tudott kellő mértékű támogatást szerezni a klímavédelmi vállaláshoz, koalíciós partnere, a mezőgazdasági és bányaipari munkások között népszerű Nemzeti Párt eddig ugyanis ellenezte az ilyen irányú intézkedéseket. Az Australian Financial Review arról számolt be, hogy a megállapodás magában foglalta a regionális infrastruktúrára fordított kiadások növelését, valamint a szén-dioxid-kibocsátásból származó bevételek adókedvezményét is.

„Az ausztrálok határozott lépéseket várnak az éghajlatváltozás ellen, egyben meg akarják védeni munkahelyüket és megélhetésüket is. Én pedig közben az egyedülálló ausztrál életmódot is meg akarom védeni, különösen a vidéki és regionális területeken” – mondta Morrison újságíróknak Canberrában.

Ausztrália nagyrészt technológiai fejlesztéssel akarja elérni a nettó nulla célt, az ehhez kötődő állami beruházások összértékét 20 milliárd ausztrál dollárra (14,9 milliárd USA dollár) becsülik.

(Forrás: cnbc.com)