Húzd meg jobban! – A természetes gumi a fenntartható zöld gazdaság jelképe

huzd-meg-jobban-a-termeszetes-gumi-a-fenntarthato-zold-gazdasag-jelkepe

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A természetes gumi egyike a fákból előállított négy fő globális árucikknek. A túlnyomórészt kistermelők által betakarított iparág a becslések szerint 40 millió embert tart fenn, és évente több mint 300 milliárd dollárt termel. Szakértők szerint a fenntarthatóbb gyakorlatok és szabványok elfogadása az értékláncok mentén megerősíti a küzdő kistermelők ellenálló képességét az éghajlati és piaci sokkhatásokkal szemben, hozzájárul az éghajlati válság enyhítéséhez és javítja a kistermelők megélhetését.

A gumi a zöld gazdaság és a fenntarthatóság jelképe, mivel képes helyettesíteni a szintetikus anyagokat és a fosszilis tüzelőanyagokat, miközben hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Fontos a gumi láthatóságának növelése és a benne rejlő lehetőségek, olyan kedvező környezet és mechanizmusok létrehozása, amelyek elősegítik a fenntartható gyakorlatokat.

Több kutatószervezet is kimutatta már, hogy a természetes gumiban nagy lehetőségek rejlenek megújuló erőforrásként a körkörös biogazdaság részeként. Dr. KN Raghavan, az indiai gumitanács ügyvezető igazgatója szerint például a gumifák víztakarékosabbak más árufajtáknál, mint a kókusz, az akác és az eukaliptusz.

„A gumitermesztés kevés károsanyag-kibocsátással jár az alacsony műtrágyaszükséglet miatt, és javítja a talaj egészségét is, mivel a gazdáknak ritkán kell művelniük” – mondta. „A természetes gumi ültetvények sokféle más növényt is támogathatnak, amelyek növelik a biológiai sokféleséget; a gumifákat gyakran gyógynövényekkel, élelmiszernövényekkel és gyümölcsfákkal vetik be.”

A növekvő globális hőmérséklet azonban kezd korlátozni azokat a területeket, ahol a természetes gumi növekedhet.

„A Nemzetközi Gumikutatási és Fejlesztési Testület az erősebb fajták nemesítésére, valamint a gumimódosítási és termesztési technológiákra összpontosított”, amelyek célja, hogy segítsék a fajokat alkalmazkodni az éghajlati válsághoz. Jelenleg a globális gumifogyasztás 47 százaléka természetes forrásból származik, amelynek növekednie kell, ha teljesíteni akarjuk a kormányok és a vállalatok kibocsátáscsökkentési kötelezettségvállalásait” – magyarázta dr. Abdul Aziz, a testület főtitkára.

A természetes gumi ültetvények tudománya közvetlen hatással van a gazdaságra, mivel a vállalatoknak, például a Michelin gumióriásnak fenn kell tartaniuk az ellátást, és 2050-re át kell állniuk a 100 százalékban természetes gumira. A vállalat már kifejlesztett számítógépes modelleket, amelyek előrejelzik az éghajlati trendeket, amelyekre tekintettel kell lenni a gumitermesztéssel.

A természetes gumit azonban nem csak abroncsokban használják. Világszerte több mint 40 000 termékben használják, és a jövőben még nagyobb növekedésre van lehetőség.

A kínálat fenntarthatósága megköveteli, hogy a magánszektor felgyorsítsa azt az ütemet, amellyel a következő évtizedekben képes elérni a 100%-ban fenntartható gumiból származó célt. Amelynek kritikus eleme annak biztosítása, hogy a gumi valóban „természetes” és fenntartható ellátási láncból származzon. Jelenleg az iparágból hiányzik egy átfogó tanúsítás vagy fenntarthatósági szabvány, amely lehetővé tenné egy fenntartható gumimárka piacra juttatását.

(Forrás: forestsnews.cifor.org)