Hatalmasat nőtt a háztartási napelemes rendszerek kapacitása Indiában

hatalmasat-nott-a-haztartasi-napelemes-rendszerek-kapacitasa-indiaban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Sokaknak az állékonysági problémákkal küzdő, összetákolt kunyhók jutnak eszükbe, ha az indiai ingatlanállományról van szó, ami pedig egyik korlátozó tényezője lenne a háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE) terjedésének. Mégis a tetőkre telepített fotovoltaikus rendszerek teljesítményében és számában óriási volt a növekedés az utóbbi időben Indiában. Ez pedig igen örömteli hír, hiszen egyre több háztartásban élnek tudatosan és emissziómentesen. Nézzük is a közelmúlt folyamatait boncolgató statisztikákat!

517%-OS NÖVEKEDÉS A TETŐRE TELEPÍTETT NAPELEMEKNÉL

Szinte elképzelhetetlen, de Indiában 521 MW-tal növekedett a napelemes kapacitás a HMKE kategóriában 2021 második negyedévében, ami 517%-os emelkedést jelentett az előző év azonos negyedévéhez képest, amikor „csak” 85 MW-ot produkált a piac. Ez az eredmény azért is fantasztikus, mert a gyarapodást két tényező is nehezítette, de szerencsére sem a koronavírus, sem a jelentős drágulás nem állította le a telepítéseket. A piacelemzéssel foglalkozó, Mercom India jelentése szerint 2018 óta ez lesz a indiai napelemes piac legjobb éve, mivel a második félévre is dinamikus növekedést jósolnak.

Az elemző cég szerint az ország már most elérte a 6,1 GW-os beépített kapacitást a tetőre telepített napelemes rendszerekkel. A mostani 521 MW-os gyarapodás a teljes (napelemparkokat is magába foglaló) növekedés 20%-át tette ki. Amennyiben az első félévet nézzük, akkor a növekedés mértéke 862 MW-ot tett ki, ami +210%-os arányt jelent 2020 első félévével összevetve. Ezzel pedig nagyobb volt már idén a kapacitásnövekedés, mint a tavalyi (719 MW) év egészében.

Image removed.

A NAPELEM-TELEPÍTÉSEK ÁLTALÁNOS TAPASZTALATAI

A rendkívüli kapacitásnövekedés azonban nem egyenletesen oszlik meg az országban érthető földrajzi okokból kifolyólag. A hegyvidéki területeken a beruházások száma jóval elmarad az egésznapos napsütést biztosító síkterületen fekvő államokhoz képest. A telepítések zöme, 83%-a 10 indiai államhoz köthető, a legtöbb napelemes rendszert ezidáig Gudzsarát államban telepítették, ahol a beépített kapacitások mértéke eléri már a 1,3 GW-ot. Őt követi Mahárástra nagyjából 700 MW-os és Rádzsasztán körülbelül 450 MW-os összesített teljesítménnyel.

India a tetőre szerelt napelemes rendszerek telepítése mellett a napelemparkok területén is jelentős előrelépésről számolhat be. 2021 második félévében 4,58 GW napelemes kapacitás lett kitűzve. Emellett arról is beszélnek, hogy India szolár kapacitása 2022-ben elérheti már a 65 GW-ot is!

A Mercom India által készített vizsgálat kitért még a telepítési költségek alakulására is. A jelentésből kiderült, hogy a költségek átlagosan 3%-kal emelkedtek. A megawattonkénti fajlagos költség 38 millió indiai rúpiáról 39,1 millióra növekedett 1 év leforgása alatt. Az áremelkedés hátterében többnyire a napelemek árában is megmutatkozó, a paneleket alkotó nyersanyagok hiánya áll.