A hangyák hatásosabbak lehetnek a kártevők ellen, mint a növényvédőszerek

hatekonyabban-vedekezhetunk-a-kartevok-ellen-a-hangyak-segitsegevel

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Természetes “növényvédőként” a hangyák is bevethetők a mezőgazdaságban, erre mutatott rá egy nemzetközi tanulmány. Az ízeltlábúakkal ugyanis legalább olyan hatékonyan, ha nem hatékonyabban védekezhetünk a kártevők ellen, mint a különböző kémiai szerekkel.

A terméshozam növelése érdekében a növényvédőszerek használata még mindig bevett szokás a mezőgazdaságban. Évente több mint 2,5 milliárd kilogrammot használnak belőlük a gazdák világszerte, hogy elpusztítsák a haszonnövényekre káros gombákat, kártevőket, gyomokat. Mindezek mellett ezeknek a kémiai szereknek a használata igen káros lehet az élővilágra, a méheket például gyakorlatilag megrészegítik.

A központi idegrendszerre hatnak a kémiai szerek

A méhek a földi ökoszisztéma nélkülözhetetlen részei, ha nem lennének rengeteg faj kihalna - egyes kutatók szerint az emberiség sem bírná sokáig nélkülük. A vadvirágok csaknem 80 százalékát a méhek porozzák be, de a mezőgazdasági termények nagyjából harmada is ezektől a beporzó rovaroktól függ.

A növényvédőszerek azonban károsítják a méhek központi idegrendszerét - írta le egy, a Frontiers nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány. Hatásukra a rovarok kevésbé tudnak egyenes vonalban repülni, ami a táplálékszerzésüket - végső soron pedig a túlélésüket - nehezíti.

Természetesen védelem: hangyákkal a kártevők ellen

A fenti tanulmányban leírtak ellenére belátható, hogy a terméshozam biztosítása - és így az élelmiszerellátás biztonsága - érdekében valamiféle növényvédő használata szükséges. A mesterséges szerek használata helyett azonban ennek is lehet egy sokkal természetesebb módja: a hangyák bevetése.

A hangyák ragadozók, táplálékukat olyan kártevők jelentik, amelyek ártalmasak bizonyos gyümölcsökre, gabonákra. Egy nemzetközi kutatásban éppen ezért azt vizsgálták, milyen hatékonysággal alkalmazhatók a mezőgazdaságban, mint természetesen “növényvédő”. Többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában és az Egyesült Királyságban végeztek megfigyeléseket 17 különböző termény esetében. Ahogy a Proceedings of Royal Society B című folyóiratban közölték, általánosságban azt találták, hogy a hangyák hatásosak a kártevők ellen, bizonyos esetben még jobbak is, mint a növényvédőszerek.

- A tanulmányunk arra bátoríthatja a gazdákat, hogy fenntarthatóbb módon védekezzenek a kártevők ellen, mint például a hangyák által biztosított biológiai kontrollal- mondta Dr. Diego Anjos, az Uberlândia Szövetségi Egyetem kutatója, a cikk egyik szerzője.

Évszázadokon keresztül segítettek a gazdáknak

Hangyából a Földön több van, mint bármilyen más rovarból, mintegy 14 ezer fajuk ismert, de sokat talán még fel sem fedeztek. És igaz, hogy tanulmány csak most jelent meg róla, azért az emberiség már jó régen rájött, milyen hasznosnak ezek az ízeltlábúak. Kínai citrustermesztők évszázadokig használtak hangyákat a földművelés során, de Kanadában, Nigériában és Ghánában is bevetették őket a kártevők ellen.

Azonban bármennyire is biztató eredménnyel zárultak a kutatások, még ne telepítsünk hangyafarmot a földjeinkre, pár kérdést ugyanis még tisztázni kell. A megfigyelés során azt találták ugyanis, hogy bizonyos kártevők, mint például a levéltetvek, a fehérlegyek vagy a lisztharmatbogarak jobban el tudtak szaporodni, amikor a hangyák is jelen voltak. Ennek az az oka, hogy ezek a rovarok egy mézharmatnak nevezett, cukros nedvet termelnek, ami a hangyák táplálékául szolgál. Nyilvánvaló, hogy a hangyák nem fogják elpusztítani a nekik táplálékot adó rovarokat, éppen ellenkezőleg, még meg is védik azokat más ragadozóktól. A kutatók szerint a megoldás egyszerű, hiszen csak egy alternatív cukorforrást kell biztosítani a hangyáknak, és ez a függés máris megszűnik.

(Forrás: euronews.com, theguardian.com)