Franciaország is nagy napelemes programba kezd

franciaország-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a franciák által kidolgozott támogatási rendszert, melynek révén nagyjából összesen 3,7 GW kapacitású tetőre szerelt napelemes rendszer kerül majd létrehozásra. A program a naperőművek létrehozásával hozzásegíti Franciaországot ahhoz, hogy kitűzött klímacéljait mihamarabb elérje.

TOVÁBB SZAPORODIK A NAPELEMPARKOK SZÁMA FRANCIAORSZÁGBAN

Nemrégiben Franciaország is meghirdetett egy hatalmas napelemes programot, melyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A támogatási rendszer költségvetése nagyjából 5,7 milliárd euró lesz, amit 2026-ig terveznek nyitva tartani. A pályázat keretében maximum 500 kW kapacitású napelemes rendszereket lehet majd létrehozni. Ez a támogatási rendszer olyan napelemes telepítésekhez nyújt segítséget, amelyek fejlesztésére a támogatás hiányában nem nyílt volna lehetőség.

Az újonnan kialakított napelemes erőművek 20 évre szóló betáplálási tarifa formájában lesznek jogosultak a támogatásra. A megszabott tarifa mértékét pedig két szempont határozza majd meg. Egyrészt az, hogy mekkora méretű a kialakított napelemes rendszer, másrészt pedig, hogy a naperőmű által megtermelt energia mind betáplálásra kerül-e a hálózatba, vagy egy részét helyben fel is használják.

Az Európai Bizottság azért is hagyta jóvá a programot, mert ezzel Franciaország tovább tudja fejleszteni a megújuló energia termelését szolgáló eszközeit, valamint azért, hogy az ország közelebb lépjen környezetvédelmi célkitűzései eléréséhez.

Ez a program kiegészíti azt a július végén elfogadott intézkedéscsomagot, ami 30,5 milliárd euró értékű, és amelynek keretében Franciaország 2026-ig 7 különböző jellegű pályázatot ír majd ki összesen 34 GW megújuló kapacitás létrehozására vonatkozóan a következő kategóriákban:

  • talajra telepített napelemes rendszerek,
  • tetőre telepített napelemes rendszerek,
  • hidroelektromos napelemes rendszerek,
  • innovatív napelemes rendszerek,
  • saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszerek,
  • technológia semleges napelemes rendszerek.

Image removed.

A FRANCIÁK IS ELHIVATOTTAK A KLÍMAVÉDELEM MELLETT

A statisztikák alapján látható, hogy Franciaország is elkötelezett a napelemes technológiák alkalmazása mellett, hiszen a most meghirdetett program mellett, a tavalyi évben még „csak” 10 GW-nyi beépített kapacitással bíró ország 2021. június végére már átlépte a 12,6 GW-os összteljesítményt! A francia minisztérium legfrissebb adatai szerint az idei év első félévében 1.367 MW-nyi teljesítményű napelemet telepítettek, ami háromszorosa a tavalyi ugyanezen időszaki értéknek (431 MW). Ez a dinamikus növekedés leginkább a 250 kW-nál nagyobb napelemes rendszereknek volt köszönhető.

Franciaország energiatermelését az atomenergia mellett megújuló energiaforrások felhasználásával szeretné biztosítani. A franciák 2030-ig  energiaszükségleteik 33%-át kívánják megújuló alternatív forrásokból biztosítani, 2050-re pedig a cél a klímasemlegesség.