A felesleges e-mailek törlésével rengeteg tehetünk a környezetért

email-digitalis-labnyom-torles

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ahogy a környezetben, úgy a digitális térben is rengeteg szemét található. Ez nemcsak elfoglalja az értékes tárhelyet az okostelefonokon, laptopokon és tableteken, hanem jelentős mértékű energiapazarlással - és így komoly szén-dioxid-kibocsátással - is jár.

Sokáig lehetne sorolni, hogyan tudjuk védeni a környezetünket. A közlekedéstől kezdve a táplálkozáson át a hulladékkezelésig számtalan dolog eszünkbe juthat, de vajon az, hogy töröljük a felesleges e-maileket a levelezőfiókból, hányadik helyen áll? Egyáltalán eszünkbe jut, hogy ezzel is tehetünk a fenntarthatóságért?

A Let’s Do It World civil szervezet mindenkit arra szólít fel, hogy az április 22-i Föld napja alkalmából gondolja át, mekkora a környezeti hatása a digitális eszközeiken tárolt, de nem használt fájloknak.

- Ha minden brit felnőtt tartózkodna a köszönő e-mailek elküldésétől, azzal évente 16 ezer tonna CO2-kibocsátást takaríthatnánk meg, ami nagyjából 81 ezer London-Madrid repülőjárat kibocsátásának felel meg - mondta Anneli Ohvril, a Digital Cleanup Day egyik projektvezetője.

Két szó, de hatalmas környezeti hatással bír

Legyen szó bármilyen jellegű levélváltásról, az általában egy “Köszönöm szépen!” tartalmú e-maillel zárul. Az udvariasság azt diktálja, hogy küldjük el, azonban ez a rövidke üzenet is jelentősen növelheti a digitális szénlábnyomot - írja az Euronews.

email-digitalis-labnyom-torles

Az egyik brit energiaszolgáltató, az OVO Energy felmérése rámutatott, hogy a szigetországban élők naponta több mint 64 millió ilyen jellegű, egyébként felesleges e-mailt küldenek el. Egy átlagos e-mail postázása 0,3 gramm szén-dioxid-kibocsátással jár, ami akár 50 grammra is emelkedhet egy nagyméretű csatolmány hozzáadásával. 

Önmagában ez a 0,3 gramm nem nagy szám, de 64 millióval beszorozva már igen jelentős - és ez az adat csak Nagy-Britanniára vonatkozik!

Ha már nem kell, jöhet a törlés

A feleslegesen elküldött e-mailek számának csökkentése tehát már egy jó lépés a fenntarthatóság irányába, azonban a beérkező, spam mappában felhalmozódó levelek is komoly kibocsátással járnak. A Statista adatai jól szemléltetik, milyen komoly problémáról van itt szó, ugyanis a világon elküldött 239,6 milliárd e-mail fele spamnek minősül! Az ilyen jellegű üzenetek törlése tárhelyet szabadít fel a szervereken, ami csökkenti a CO2 mennyiséget is.

Az OVO Energy egyébként már készített is egy ingyenesen letölthető bővítményt, amely értesíti a felhasználót, ha úgy gondolja, bizonyos e-mailekre már nincs szüksége, és figyelmezteti akkor is, ha bizonyos szószám alatti levelet készül elküldeni.