A fekete-fehéren csíkozott szélturbinák védhetik a madarakat

szelturbina-madar-veszely-szinezes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Fekete-fehér csíkozással elkerülhető, hogy a madarak a szélturbináknak repüljenek - javasolja egy nemrég megjelent tanulmány.

A tengeri szélfarmok telepítésekor a madarak védelme elsődleges szempont. Nagy a kockázata annak, hogy az állatok nekirepülnek a turbináknak, de a szakértők folyamatosan keresik a megoldást, hogyan lehetne megakadályozni ezt. Egy 2020-as norvég tanulmány például arra jutott, hogy ha a turbina egy lapátját feketére festik, 70 százalékkal csökken az ütközés esélye. Azonban ahhoz, hogy még jobb eredményeket érjünk el, a madarak szemével kell látni a szélfarmokat - erre tettek kísérletet Graham Martin és Alex Banks ornitológusok. Kutatási eredményeikről az Euronews számolt be.

Nem a szélturbinákra specializálódott a madarak szeme

A tanulmány rámutat, hogy a turbinák vizuális kontrasztjának növelése - egyszerűbben fogalmazva becsíkozása - biztonságosabbá teheti azokat a madarak számára. Annak megértéséhez, hogyan jutottak erre a következtetésre, először a madarak látásával kapcsolatos tudnivalókat érdemes megismerni.

A madarak szeme érthető módon az evolúció során a táplálékszerzésre és a ragadozók észlelésére specializálódott, nem a különféle tartószerkezetek észrevételére. Az ilyen akadályok tehát különösen veszélyesek rájuk nézve. Meglepő módon az olyan éles látással rendelkező ragadozók, mint a sasok vagy keselyűk, még inkább kitettek az ütközéseknek. Ennek oka, hogy bár hihetetlenül messziről is képesek kivenni az apró részleteket, lefelé, a zsákmány felé néznek, és nem veszik észre a turbinákat.

szelturbina-madar-veszely-szinezes

A fekete-fehér kontraszt a legfeltűnőbb

A balesetveszélyes utakkal ellentétben a madarak számára nem tehetünk ki figyelmeztető jelzéseket és sebességkorlátozó táblákat a turbinák közelében, de van megoldás.

- Mi, emberek egyedi módon látjuk a környezetünket, és azzal hitegetjük magunkat, hogy a világ valóban olyan, amilyennek látjuk - magyarázta Graham Martin professzor. - Más állatok azonban máshogy látják a világot, más információkat nyernek ki a környezetből.

Gondolhatnánk azt, hogy minél élénkebb színűre festjük a turbinákat, annál feltűnőbbek lesznek. De nem véletlen, hogy az ornitológusok a fekete-fehér csíkozást javasolják. A madarak nem annyira a térbeli látásra, mint inkább az optikai áramlásra hagyatkozva tájékozódnak. Vagyis ha a turbinalapátokat három részre osztjuk, és felváltva  beszínezzük feketére és fehérre, forgás közben villódzást keltenek, ami felkelti a madarak figyelmét. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha a turbinát a háttérrel próbálnánk kontrasztba hozni, hiszen az égbolt folyamatosan változtatja színét és fényerejét.

Könnyen megvalósítható megoldást jelenthet

Európának szüksége van a tengeri szélfarmokra, hogy teljesíteni tudjuk a megújuló energiák hasznosítására vonatkozó célkitűzéseket. Ugyanakkor az állatvilág védelme is fontos, amely ezzel a módszerrel megoldható. Ahogy a szerzők hangsúlyozzák, a lapátok színezése már a gyártási fázisban megvalósítható, és nem ütközik azokkal a törvényi előírásokkal, hogy a hajók és repülőgépek számára láthatóvá kell tenni a szerkezeteket.