Elkészült a lista, melyik városok kedveznek leginkább a bringának

egyre-tobb-varos-tamogatja-a-kerekparral-valo-kozlekedest

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Nem túlzás azt állítani, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb közlekedési forma. Ugyanúgy igaz ez Magyarországra, mint a világ többi részére. Hogy a környezetvédelem, az egészségmegőrzés vagy a praktikum vezeti az embereket arra, hogy két kerékre pattanjanak, mindegy is. De vajon mely városokban a legjobb bringázni?

A kerékpározás élményéhez semmi sem fogható. Felszabadító érzés, amikor a város csodáit úgy fedezhetjük fel, hogy nem kell egy tömegközlekedési eszközön összezsúfolódni, vagy a dugóban araszolni. Arról nem is beszélve, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul, ha autó helyett a bringát választjuk, így még a környezetet is védjük. Éppen ezért egyre több városban valósulnak meg kerékpárosbarát-fejlesztések - de melyek azok a városok, ahol a legjobb két kerékre pattanni? A Luko biztosító által készített Global Bicycle Cities Index erre kereste a választ.

Sok az olyan város Európában, ahol érdemes két kerékre váltani

A biztosító 90 várost vizsgált meg világszerte, és hat fő paraméter alapján osztályozta azokat: a kerékpárhasználók aránya a lakosságban, az időjárási körülmények, a biztonság (tehát például, hogy mennyi biciklis baleset történik), az infrastruktúra, a kerékpármegosztó lehetőségek, és hogy vannak-e olyan speciális programok, események, mint például az autómentes nap.

Az eredmények azt mutatják, hogy a leginkább kerékpárosbarát-városok Európában vannak - az első tízből kilenc a kontinensünkön található. Érdekes azonban, hogy például amerikai város az első húsz között sem található, azok közül San Francisco az első a 39. helyen. A top 10-es lista pedig a következőképp alakul:

10. Hannover, Németország

9. Bréma, Németország

8. Bern, Svájc

7. Hangzhou, Kína

6. Malmö, Svédország

5. Amszterdam, Hollandia

4. Koppenhága, Dánia

3. Antwerpen, Belgium

2. Münster, Németország

1. Utrecht, Hollandia

Az országban is egyre többen pattannak nyeregbe

Igaz, hogy ebben a felmérésben magyar városokat nem vizsgáltak, de azért nálunk is egyre népszerűbb a kerékpározás. Ennek megfelelően egyre szaporodnak a bringásokat támogató fejlesztések, már számtalan biztonságos és vonzó útvonalon lehet tekerni szerte az országban. Az útvonal azonban nem elegendő, a kerékpáros turizmus alakulásában jelentős szerepe van a térségi szolgáltatóknak is.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) éppen ezért létrehozott egy országos kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot, amelynek tagjai azok lehetnek, akik kielégítik a kerékpáros túrázók igényeit, magas minőségű szolgáltatást nyújtanak nekik. A hálózathoz csatlakozhatnak többek között vendégházak, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók is.

A tagok listája nemcsak a MAKETUSZ honlapján, hanem az általuk készített Kerékpárosbarát applikációban is megtalálhatók a hazai bringaparkok, vízvételi helyek, szervizpontok, a bringás pihenők, valamint a kezdőknek és haladóknak egyaránt izgalmas útvonalak mellett.

(Forrás: euronews.com, maketusz.hu)