Egy ausztrál gyíkfaj 50 év után bukkant fel ismét

gyik-ausztralia-kihalas-felfedezes-kornyezet

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Több mint 50 éve nem látott fületlen gyíkra bukkantak Ausztráliában. A szakemberek úgy hitték, a faj kihalt, de most ismét felcsillant a remény.

Utoljára 1969-ben látták Viktoria állam füves pusztáin a Tympanocryptis pinguicolla fületlen gyíkfajt. Azóta több mint 50 év telt el, és az állatot már kihaltnak vélték. A Londoni Természettudományi Múzeum honlapján megjelent közlemény szerint azonban a gyík él, egykori élőhelyének kutatása során nemrég több egyedre is rábukkantak. A felfedezés pontos helyét nem hozták nyilvánosságra, hogy az állatfaj biztonságban maradjon, és egyedszáma sikeresen helyreálljon.

- Ez egy csodálatos felfedezés - mondta Ingrid Stitt, Viktoria állam környezetvédelmi minisztere. - Lehetőséget kaptunk, hogy talpra állítsunk egy olyan fajt, amelyről eddig azt hittük, elveszett az államunk és a világ számára. Partnereink segítségével küzdeni fogunk ennek a kritikusan veszélyeztetett fajnak a kihalása ellen, hogy a jövő generációi is láthassák, és megismerhessék.

gyik-ausztalia-kihalas
"Gyíkkereső" kutyákat képeznek, tenyészprogram indul

Sok más őshonos ausztrál állathoz hasonlóan ez a gyíkfaj sem viselte jól a helyi ökoszisztéma változásait. Az invazív ragadozók - például a rókák és az elkóborolt macskák - nagy veszélyt jelentettek az állatra. Annak ellenére, hogy a hátán tüskék meredeznek, és a pókok föld alatti üregeiben él, a ragadozók pusztítását nem kerülte el.

Melbourne terjeszkedése szintén komoly problémát jelentett. A gyík élőhelyéül szolgáló füves pusztaságok mérete rohamosan csökkent, mára az eredeti terület mindössze 1 százaléka maradt meg - és félő, hogy a jövőben azt is beépítik.

A faj megmentéséért viszont most nagy erőfeszítéseket tesznek a szakemberek. Első lépésként felmérik, pontosan mennyi egyed maradt meg. Rejtőzködő életmódjuk miatt felkutatásukra kutyákat képeznek ki. Eközben az állatkertekben tenyészprogramot indítanak el, hogy növeljék az egyedszámot.