E-terepjárók segítik a Pilisi Parkerdő erdészeinek munkáját

eletromos-terepjaro-pilis-parkerdo

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Környezetkímélő e-terepjárók álltak üzembe a Pilisi Parkerdőnél. Működésük azonban nemcsak környezeti, hanem gazdasági értelemben is fenntartható.

A Budapest környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. jelentős részben természetvédelmi területen, illetve turisták által gyakran járt magas természetességű erdőkben gazdálkodik. Úttörő szerepet játszik a természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és elterjesztésében. Ennek fontos eleme, hogy az erdei közlekedés, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet.

Ahogy a Parkerdő honlapján olvasható, járműparkjukat folyamatosan fejlesztik, amelynek részeként nemrégiben hat darab új, akkumulátoros üzemű elektromos terepjárót szereztek be. A 27 lóerős (körülbelül 20 kW) maximális teljesítményű, négykerék-meghajtású HiSUN Vector E1 típusú járműveket kifejezetten erdészeti célokra fejlesztették. Egy töltéssel nagyjából nyolcvan kilométeres távolságot képesek megtenni, akár nehéz terepen is.

Környezeti és gazdasági előnyeik is kiemelkednek

Szinte teljesen hangtalan működésük egyáltalán nem zavarja az erdei állatvilágot – éles ellentétben a benzinmotoros quadok erdőket felverő zajával. Nincs károsanyag-kibocsátásuk, üzemeltetési költségeik pedig minimálisak.

A Parkerdő azt is közölte, hogy a terepjárók elsősorban a népszerű turisztikai célpontokhoz kerültek, ahol fontos, hogy az erdőgazdálkodás a lehető legkevésbé zavarja a kikapcsolódni vágyókat és az erdei élővilágot.

A hat jármű összesen 36,2 millió forintos beruházását 32,2 millió forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium az Energiaügyi Minisztériummal történő együttműködés keretében.