Csúcsokat döntött a napelemek termelte áram a nyáron Európában

csucsokat-dontott-a-napelemek-termelte-aram-a-nyaron-europaban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az energiatermelés karbonsemlegessé tételét hirdető európai szervezet, az „EMBER” jelentése szerint az Európai Unió 27 tagországa a teljes áramigényének 10%-át két nyári hónapban (június, július) is napelemes rendszerek által biztosította. Ez ugyan rendkívüli eredmény, ha az elmúlt 10 év statisztikáit nézzük, viszont korántsem elegendő! Az Unió és a tagországok által kitűzött klímacélok elérése érdekében még drasztikusan növelni szükséges a napelemes erőművek számát és beépített kapacitását.

REKORDOK SZÜLETTEK UNIÓS ÉS TAGORSZÁGI SZINTEN IS

Ahogy a bevezetőben is olvasható volt az Európai Unió tagországai közös erővel csúcsokat döntöttek a napenergia termelésben idén júniusban és júliusban, ugyanakkor 8 tagállam (Észtország, Németország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Spanyolország) a szövetségen belül is kiemelkedik a nyári időszak rekordjaival.

Hazánk napenergia előállítása a négyszeresére nőtt 2018 június-júliusa óta, köszönhetően a dinamikusan növekvő napelemes telepítéseknek. Sőt a 2021-es év azért is különleges Magyarország életében, mivel most először fordult elő, hogy a napenergia maga mögé tudta utasítani a szenet! Országunkban a napenergiából származó elektromos áram aránya 2018 nyarán még csak 3%-ot tett ki, idén viszont már 12%-ról számoltak be a statisztikai adatok. Ezzel szemben a szénből származó elektromos áram aránya az elmúlt 3 évben 17%-kal esett vissza. Ez pedig mindenképpen üdvözítő, hiszen az energiatermelés károsanyag-kibocsátása így országos szinten jelentős mértékben csökkent.

napelem-gyar

Hollandia és Spanyolország a magyar adatoknál szerényebb, de így is kimagasló növekedésről számolhatott be, hiszen 3 év alatt megduplázták a napenergia energiatermelésben való részesedési arányát. Észtország 2018-ban szinte a nulláról indulva már 10%-os részarányról számolt be, míg a szénalapú gazdaságot működtető Lengyelországban 5%-ra emelkedett a szint.

JÓK AZ EREDMÉNYEK, DE EZ MÉG MINDIG KEVÉS!

A tagállamok nagyon jó eredményeket értek el a napelemes rendszerek folyamatos telepítéseinek köszönhetően, de a napelemek még mindig kevesebb elektromos áramot állítottak elő összeurópai szinten, mint a széntüzelésű erőművek a nyári csúcsidőszakban.

Charles Moore, az EMBER egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy még hosszú út áll az Unió tagállamai előtt, hogy a napenergia megelőzhesse a fosszilis tüzelőanyagokat az energiatermelésben. A globális éghajlatváltozás és az ezzel járó negatív hatások ráébreszthették az országok képviselőit arra, hogy a klímavédelmi célkitűzéseik és az intézkedések megvalósítása egyre sürgetőbb. Ebben a folyamatban pedig óriási szerep jut a kisebb-nagyobb napelemes rendszereknek, melyek létrehozását különösen nagy támogatással fogják kezelni, hogy ösztönzően lépjenek fel a társadalmi és a gazdasági szféra körében. A szervezet által közzétett elemzés ráadásul arra is rámutatott, hogy Európában többnyire az új szél- és napelem projektek költségei messze alacsonyabbak voltak, mint a fosszilis erőművek beruházásai.