Börtön járhat annak, aki meglátogatja a világ legmagasabb fáját

a-mamutfenyok-a-kedvezo-idojarasi-korulmenyek-miatt-hatalmasra-nonek

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat annak, aki meglátogatja a világ legmagasabb fáját. A szigorításra a hatalmas mamutfenyő és környezetének védelme érdekében volt szükség.

Egy tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) csaknem 116 méterrel magasodik a talajszint fölé a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban. Ezzel a magassággal a fenyő, amelyet Hyperion néven is ismernek, kiérdemelte a világ legmagasabb fája címet. A faóriás hamar népszerű lett a kirándulók és az utazó bloggerek körében. Saját szemükkel is akarták látni, és az sem tartotta vissza őket, hogy a fenyő az erdő mélyén, a turistautaktól távol helyezkedik el. Inkább utat törtek maguknak az aljnövényzeten keresztül bele sem gondolva, hogy ezzel milyen károkat okoznak a környezetnek.

A nemzeti park éppen ezért kénytelen volt lépni, és aki a jövőben ezzel próbálkozik, akár 6 hónapos börtönbüntetést vagy 5 ezer dolláros - csaknem 2 millió forintos - pénzbírságot is kaphat.

- A Hyperion a turistautaktól távol, buja növényzettel körülvett területen helyezkedik el. Aki meg akarja közelíteni, annak igazi bozótharcot kell vívnia - figyelmeztetett közleményben a nemzeti park. - Látogatóként el kell dönteni azt, hogy ennek az egyedülálló tájnak a megőrzésében vagy a lerombolásában szeretnénk részt venni.

A látogatók rohamát nem bírta a környezet

A nehéz megközelíthetőség ellenére a fenyőt tehát rengetegen látogatták, a kirándulók ösvényeket vágtak maguknak, az aljnövényzetet és a fák talajszinthez közel elhelyezkedő gyökereit letaposták. A mamutfenyők koruknál fogva ezekre a hatásokra különösen érzékenyek. Arról nem is beszélve, hogy a turisták nemcsak a lábnyomukat, hanem a szemetüket is maguk mögött hagyták a kitaposott ösvények mentén.

- Amikor egy kiránduló letér a jelzett útról, gondolhatja azt, hogy ő csak egy ember, milyen kárt okozhatna? - Olvasható a nemzeti park közleményében. - A baj az, hogy sok ezren gondolják ugyanezt, és egyébként is, már egy ember is káros hatással tud lenni a környezetre.

A büntetést nem érdemes megkockáztatni, mert azért még a látvány sem fog kárpótolni. Ahogy a park munkatársai rávilágítottak, a fa tetejét a földről nem lehet látni, a törzse pedig nem olyan lenyűgöző látnivaló.

Sok faóriás magasodik a nemzeti parkban

A Redwood Nemzeti Park számos, hasonlóan magas faóriással büszkélkedhet, amelyek közül a 2006-ban felfedezett Hyperion a legnagyobb. Elsőségét a Guiness Rekordok Könyvében hivatalosan is jegyzik. A mamutfenyők a kedvező időjárási körülmények miatt tudnak ilyen magasra nőni ebben a térségben. Rengeteg eső esik, nyáron a köd megvédi a fákat a vízvesztéstől, a hőmérséklet pedig mérsékelten meleg. Ezek a fák ráadásul elképesztően hosszú ideig élnek, a Hyperion a becslések szerint 600-800 éves lehet.

 

(Forrás: euronews.com)