Biciklivel termelik az áramot és komposztálnak is a zöld fesztiválokon

egyre-tobb-fesztival-figyel-a-kornyezettudatossagra

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A nyár a fesztiválok időszaka, ahogy itthon, úgy külföldön is egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, amelyek rengeteg embert vonzanak. A szervezők pedig ma már nem csak szórakoztatni szeretnék a látogatókat, hanem felhívni a figyelmüket a környezettudatos életmódra.

A nyári fesztiválok a felhőtlen szórakozásról szólnak, és ezzel nincs is baj, bár a környezet nem biztos, hogy hálás a több tízezer - adott esetben több százezer - embert vonzó rendezvényekért. Meg lehet oldani, hogy a fesztiválozók jól érezzék magukat, a természetet mégis kisebb terhelés érje? A válasz egyértelműen igen, ezt egyre több példa bizonyítja.

Biciklizés közben termelték az áramot

A napokban rendezték meg az egyik leghíresebb amerikai fesztivált, a Newport Folk Fesztivált, amelynek újdonsága az volt, hogy az egyik színpadot lényegében a résztvevők üzemeltették. A Bike Stage (Bringa Színpad) elnevezésből már következtetni lehet arra, miként is működött a dolog. A szervezők a színpad mellé kerékpárokat rögzítettek, ezekre ülhettek fel a fesztiválozók, akik aztán nekiálltak tekerni az előadás kezdetén. A pedálozással termelt elektromos áramot elvezették a színpadhoz, hogy azzal lássák el a hangosításért felelős berendezéseket. Természetesen öt kerékpár nem lett volna elég minden színpadi eszköz üzemeltetéséhez, a hiányzó energiát napelemek állították elő.

Egyre több fesztivál választja a zöld utat

Szerte a világon egyre több az olyan fesztivál, amely különféle újításokkal védi a természetet, sőt vannak már olyan rendezvények, amelyek kifejezetten a környezettudatosságot állítják a középpontba. A párizsi We Love Green fesztiválon például az izgalmas zenei felhozatal mellett beszélgetéseket és workshopokat tartanak a fenntartható életmóddal kapcsolatban. A milánói Terraforma fesztivál pedig azt a célt tűzte ki, hogy a rendezvénynek helyet adó Villa Arconati történelmi kertjét állítják helyre, és kialakítanak benne egy labirintust.

A hazai fesztiválok szervezői is kitesznek magukért

Természetesen nem kell a világ másik felére utazni, ha környezettudatosan szeretnénk fesztiválozni - már csak azért sem, hiszen a repülés maga is igen szennyező -, itthon is találhatunk olyan rendezvényeket, ahol fontos a fenntarthatóság.

Efott: komposztálás felsőfokon

A hagyományosan a Velencei-tónál rendezett EFOTT idén is nagy sikerrel zajlott, a szervezők pedig próbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy a több százezres tömeg a lehető legkevesebb szemetet termelje. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatóinak közreműködésével nemcsak a biológiai úton lebomló hulladék elkülönített gyűjtését oldották meg, hanem a helyszínen megkezdték a lebontást és a komposztálást is. A visszaváltható poharak is eltűntek, helyettük olyan PLA-poharakat használtak, amelyek szintén komposztálhatók, ahogy a fa- és papír evőeszközök is.

Sziget: szelektív gyűjtés, kerékpárosbarát megoldások, ivóvíz pontok

Hamarosan kezdődik a Sziget, az ország legnagyobb fesztiválja, és természetesen ott is figyelnek a fenntarthatóságra. A szelektív hulladékgyűjtés már több éve működik, 2019 óta pedig komposzálnak is. Idén már három étkeztetőhelyről fogják visszagyűjteni a lebomló hulladékot, az ebből készült humuszt pedig az Óbudai Sziget rekultivációja során fogják felhasználni. Az ivóvíz pontokon a fesztiválozók újratöltetik a kulacsaikat. Ingyenes tárolóval és szervízzel biztatják a fiatalokat arra, hogy kerékpárral érkezzenek. Minden vendéglátóblokkban lesz vegetáriánus és vegán ételkínálat, az éttermeket pedig a helyi és szezonális alapanyagok használatára buzdítják.

SZIN: halastó a természet védelmére

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) is megvalósított már jó pár környezettudatos kezdeményezést. A 2021-es rendezvényen például egy 1000 m2-es felületű “halastavat” alakítottak ki, ami a Tisza élővilágának megóvására és az élővíz védelmére hívták fel a figyelmet. Az italokat természetesen repohárban kapták meg a fesztiválozók, amelyet hazavihettek magukkal, vagy visszaválthattak. Utóbbival jótékony célokat is szolgáltak, hiszen a visszaváltás során minden pohár árából 100 forinttal támogatták a Karitáció Alapítványt.

Organix Fesztivál: családias hangulatú program a Zero Waste jegyében

Az előbbieknél jóval kisebb fesztivál a dombfalvai Organix Fesztivál, a résztvevők számát - a szervezőkkel együtt - idén 150 főben maximalizálták. Ennek köszönhetően azonban a hangulat kifejezetten családias. A rendezvény a Zero Waste jegyében zajlik, így a vendégek saját tányért, poharat, evőeszközt használnak, hogy minimalizálják a hulladék mennyiségét, a dekoráció pedig újrahasznosított vagy lebomló anyagokból készül.

Gyüttment Fesztivál: lóháton érkezve ingyenes a belépés

A vidéken élők és a vidéki életre vágyók éves találkozóján minden a környezettudatosságról szól. Az ételek és italok helyi termelőktől érkeznek és csomagolásmentes formában vehetik át a résztvevők, és a biológia úton lebomló hulladék komposztálása is természetes itt. Támogatják a környezetkímélő utazási formákat, így például lóháton érkezve ingyenes a belépés, a kerékpárosoknak pedig kedvezményes jegyárat biztosítanak. A fellépők elektronikus hangosítás nélkül adják elő dalaikat, ami nemcsak a természetnek jó, hanem a hangulatot is egészen különlegessé varázsolja.

(Forrás: abcnews.go.com, greendex.hu, organix.hu, szin.org, szigetfestival.com, gyuttmentfestival.hu)