Amazon-közgyűlés: igazgatói álomfizetés: igen; biztonság és környezetvédelem: nem!

amazon-kozgyules

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ahogyan azt környezetvédő civil szervezetek máris kifogásolják, a részvényesek éves közgyűlésén az Amazon befektetői több mint 212 millió dolláros kifizetést hagytak jóvá Andy Jassy vezérigazgatónak, 15 olyan javaslatot viszont leszavaztak, amelyek arra kérték a vállalatot, hogy számoljon be a munkavállalók biztonságáról, az éghajlati és környezetvédelmi célokról, a fizetési rátákról, az arcfelismerő technológia használatáról.

Az Amazon részvényesei elutasították például azt a javaslatot, amely arra kötelezte volna a vállalatot, hogy számoljon be a felhasznált műanyag mennyiségéről, a csökkentés előnyeiről és a jelenlegi gyakorlat hátrányairól. Ez csak egy volt a 15 környezetvédelmi vagy társadalmi igazságossági javaslat közül, amelyeket a részvényesek leszavaztak a társaság éves közgyűlésén. Miközben elfogadták Andy Jassy vezérigazgató több mint 212 millió dolláros (77,4 milliárd forintos) kompenzációs csomagját – írja a Seattle Times-ra hivatkozva az ecowatch.com. A műanyagra vonatkozó javaslat az Oceana-jelentés nyomán született meg, amely szerint az Amazon műanyag csomagolási hulladéka 2020-ban az előző évi 210 ezerről 29 százalékkal, 271 ezer tonnára nőtt.

„Washington élénk gazdasága – és az Amazon globális logisztikája – a part menti vizeinkre támaszkodik; Az Amazonnak fokoznia és támogatnia kell a világ óceánjainak megmentésére irányuló erőfeszítéseket” – mondta az Oceana washingtoni helyszíni képviselője, Sara Holzknecht. „Az Amazon műanyag csomagolása hatalmas mennyiségű hulladékot termel, és a műanyagszennyezés pusztítja környezetünket. Seattle-i gyökerei miatt az Amazonnak vezető szerepet kell játszania a bolygónkat sújtó műanyagválság megfékezésében.”

Az Oceana úgy is igyekezett támogatást gyűjteni a határozathoz, hogy Seattle városrészeit „AMZN: Kevesebb műanyagot kérek!” feliratú táblákkal borította fel. A szervezet szerint a tengeri madarak 55 százaléka, a tengeri emlősök 70 százaléka és a tengeri teknősök 100 százaléka vagy evett belőle, vagy beleragadt a műanyag hulladékba. Ezenkívül az Amazon által használt műanyag fólia az egyik legvégzetesebb a tengeri élővilág számára.

Az Amazon gyors válaszában állítja, hogy az Oceana adatai nem pontosak, és felszólította a részvényeseket, hogy szavazzanak a határozat ellen. Szerintük a vállalat már dolgozik a műanyaghasználat csökkentésén, és „elkötelezett a bolygó védelme mellett”, illetve, hogy az Oceana jelentés 300 százalékkal túlbecsülte a műanyag-felhasználást.

Az Amazon a maga részéről azt is közölte, hogy dolgozik a műanyaghulladék csökkentésén, és vállalja, hogy 2023-ig minden Alexa és más technológiai terméket 100 százalékban újrahasznosítható műanyagba csomagol. Emellett elindított egy „Frusztrációmentes csomagolás” programot, hogy pénzügyi ösztönzőket kínáljon a gyártóknak, újrahasznosítható műanyag csomagolást használnak, és azon dolgoznak, hogy „megfelelő méretű dobozokat” tervezzenek, hogy ne kelljen extra műanyagot használni a tárgyak kipárnázására.

A The Seattle Times a témával foglalkozó vezércikkében azonban megjegyezte, hogy miközben az Amazon nem ígérte meg, hogy összességében csökkenti vagy megszünteti a műanyag csomagolást, más fogyasztási cikkeket gyártó cégek, köztük az Unilever és az IKEA, megtették ezt. 

(Forrás: ecowatch.com)