2020-szal kezdődik a zöld évtized?

zold-evtized

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Már a 2000-es évek óta egyre erőteljesebben látszik, hogy a nagy ipari forradalomhoz hasonlóan egy új korszak küszöbén állunk. A reform jelleget pedig nem más jelenti, mint az alternatív energiák, illetve a különböző berendezések (napelemek, szélturbinák, biogáz-, biomassza-, víz- és geotermikus erőművek) által megtermelt zöld energiák jelentik. A környezeti csapások is azt a visszacsatolást adják, hogy feltétlenül lépnie kell az emberiségnek és egy új struktúrát kell létrehoznia.

KÖRNYEZETVÉDELMI TÖREKVÉSEK

Világszerte egyre több teret és hangot kapnak a környezetvédelmi megmozdulások és törekvések. A mértéktelenül növekvő energiaéhség kielégítésére nem a környezet minél intenzívebb kizsákmányolása jelent megoldást, hanem az átgondolt és fenntartható fejlődés. Fontos, hogy a pillanatnyi anyagi érdekeket ne helyezzük a környezetünk egészsége és hosszú távú biztonsága elé. A globálisan is tapasztalható negatív folyamatok azonban a vártnál is gyorsabban mennek végbe, így a közbelépést azonnal meg kell kezdeni. A koronavírus rádöbbentette az emberiséget arra, hogy a 2-3 hónapra visszaesett termelési volumen és minimálisra redukálódott közlekedés milyen kedvező változásokat hozott a levegő és vizek minőségében, valamint a környezet állapotában. Igen rövid idő alatt láthatóvá vált, hogy mennyivel élhetőbbé vált a környezet a nagyvárosokban, illetve az is, hogy az energiaszektor bizonyos szegmensei milyen érzékenyek egy nem várt behatásra. Ugyancsak pozitívumként említhető, hogy a megújuló energiatermelés, például a napelemes rendszerek, napelemparkok igen jól teljesítettek ebben az időszakban is. Ez pedig bizakodásra adhat okot! Így lehetséges, hogy a 2020-as év/évtized jelenti majd a fordulópontot egy új és zöldebb jövő felé.

FENNTARTHATÓSÁG, FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan fogalom, amit az utóbbi időben egyre többször hallunk, és kijelöli azt az utat, amire a jövőt építeni lehet. De mik azok, amiket tehetünk a cél érdekében? Ezzel sokan nincsenek tisztában. Az állami intézkedések önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátás és természet szennyezése megálljon. Mindezek végrehajtásában a lakosságnak is igen komoly szerepe van. Mind országos, mind társadalmi szinten cél, hogy meghatározzuk azt a határt, ami kielégíti az igényeinket, de nem vesz el nagyobb részt a környezetből, mint amennyi regenerálódásra képes. Elszomorító tény, hogy évről-évre egyre hamarabb következik el az a nap, amikor hivatalosan is elhasználjuk azt, ami arra az évre dedikált volt. Az viszont szerencsésnek mondható, hogy a társadalom immunissá kezd válni a fogyasztói berendezkedéssel szemben.  Tudatosabban vásárolunk és cselekszünk. Egyre többen használnak napelemes rendszert, megszaporodott az elektromos járműveket használók száma. Arra is érdemes odafigyelni, hogy nem mindenen környezetbarátnak kikiáltott termék óvja a környezetet. Érdemes ezeknek részletesen utána járni. Egy ilyen megbízható termék például a napelem, ami nem csak a zöld energiatermelést teszi lehetővé, hanem költségeket is spórol a háztartás számára mindamellett, hogy nem jelent veszélyt semmilyen formában a környezetre.

MI HOZZA MEG A VÁLTOZÁS SZELÉT?

A jelen generációi már úgy nőnek fel a korábbiakkal ellentétben, hogy életük szerves részét képezi a környezetvédelemmel való érintkezés. A közoktatásba is beépültek már olyan dolgok, mint a megújuló energiatermelés (napelemes rendszerek, szélturbinák, geotermikus erőművek, stb.), a hulladékok újrahasznosítása és a tudatos vásárlás és közlekedés. Példának okáért:

  • egyre többen utasítják el az egyszer használatos zacskókat,
  • a vásárlók a kevés csomagolóanyagot tartalmazó, vagy újrahasznosítható termékeket választják,
  • egyre több helyen bukkannak fel újrahasznosítható hulladékgyűjtő-szigetek
  • divattá vált a napelemes és napkollektoros rendszerek háztartási használata,
  • az új elektronikai termékek egyre hatékonyabban és környezetbarát módon működnek,
  • az épületek energetikai korszerűsítésébe egyre többen fektetnek be,
  • trendivé vált az elektromos autózás, kerékpározás, rollerezés.

napelem kezfogas

FELTÖREKVŐ NAPELEMES PIAC

Már több alkalommal is írtunk arról, hogy világ, Európa és hazai szinten is folyamatosan nő mind méretében, mind beépített kapacitásában a napelemes rendszerek száma. Magyarországon például el szeretnék érni 2030-ra a 4000 MW-nyi napelemes erőmű kapacitást. Ezt egészítik ki a dinamikusan bővülő háztartási méretű kiserőművek (HMKE), melyek a lakossági hálózati fogyasztás redukálják a minimálisra. Hollandiában már olyan mértékű a kapacitások kiépítettsége, hogy szabályozni kellett az új napelemes telepítéseket, mert a közműhálózat bizonyos időszakokban nem bírt a többlet termeléssel. Hosszútávon viszont erre is az a megoldás, hogy a fosszilis energiahordozókat felhasználó erőműveket kell leépíteni, az energiamixben pedig a kieső kapacitásokat a megújulókkal (szélturbinák, napelemes rendszerek) növelni.