Újabb mérföldkő: átadták Európa legnagyobb úszó naperőművét

egy-portugal-viztarozon-uszik-europa-legnagyobb-lebego-naperomuve

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Megkezdte működését Európa legnagyobb úszó napelemparkja Portugália déli részén, az Alqueva-víztározón. A csaknem 12 ezer panelből felépülő erőmű a régióban lévő háztartások harmadát tudja ellátni tiszta energiával.

A megújuló energiák hasznosítása terén ismét egy jelentős mérföldkőhöz érkeztünk: megkezdte működését Európa legnagyobb úszó naperőműve. Az Energias de Portugal (EDP) nevű cég hét hónappal ezelőtt kezdte meg a napelempark építését, és július 15-én már üzembe is helyezték a Portugália déli részén található Alqueva-víztározón.

Az erőmű méretei figyelemre méltók: csaknem 12 ezer panel építi fel, területe 4 hektárnyi. Évente nagyjából 7,5 GWh energiát fog termelni, ami a régióban található háztartások harmadát képes ellátni elektromos árammal. A beruházás 6 millió euróba (mintegy 2,4 milliárd) forintba került.

Image removed.

További fejlesztések várhatók a nagyobb teljesítmény érdekében

Az EDP a későbbiekben fejleszteni is szeretné a rendszert, hogy ne csak a nap, hanem a víz energiáját is tudják hasznosítani. Szintén tervben van egy akkumulátoros rendszer beépítése 2 MWh kapacitással a többletenergia tárolására.

A cégnek vannak még ennél messzemenőbb elképzelései is. Céljuk, hogy a tározón egy olyan hibrid erőművet építsenek, amelynek kapacitása eléri a 154 MW-ot. A nap-, a víz- és a szélenergia együttes hasznosításával évente 300 GWh energiát lehetne termelni, amely 92 ezer háztartás számára biztosítana áramot, és a szén-dioxid kibocsátást 133 ezer tonnával csökkentené.

Image removed.

Az úszó erőművek telepítésben Ázsia jár az élen

A tavakon, víztározókon, tengereken lebegő naperőművek nem számítanak újdonságnak, az elsőt 2007-ben, Japánban építették meg kísérleti jelleggel. Valahogy mégsem terjedtek el a világban, és a telepítésben azóta is az ázsiai országok járnak az élen. Indiában például július elején adtak át egy úszó napelemparkot, amely a csaknem 200 hektáros területével és 100 MW-os kapacitásával a legnagyobb a szubkontinensen.

Szingapúrban 2021-ben kezdte meg működését egy 60 MW-os lebegő erőmű, amely 122 ezer panelből épül fel, és 45 focipályányi területen helyezkedik el. A jelenleg legnagyobb, 320 MW-os erőmű pedig Kínában működik, de nem biztos, hogy sokáig büszkélkedhet ezzel a címmel, hiszen Indiában, 2023-ban egy ennél is nagyobb, 600 MW-os napelempark átadását tervezik.

Magyarországot is meghódíthatja a technológia?

Az országban több százezer hektárnyi vízfelület lenne alkalmas a lebegő erőművek telepítésére, de nálunk is szinte ismeretlen a technológia. Előnye pedig lenne bőven, hiszen a víz hűtő-hatását kihasználva még hatékonyabb lehetne a zöld energia termelése, ráadásul a panelek gátolnák a párolgást és az algásodást, vagyis több és jobb minőségű víz állna rendelkezésre.

Teszt-jelleggel egyébként már telepítettek ilyen rendszert Magyarországon is, 2022-ben a német Schlaich Bergermann Partner nevű vállalat az úszó technológiájuk prototípusát próbálta ki a hazai vizeken. Az erőmű érdekessége az volt, hogy a panelek nem a megszokott, egymáshoz kapcsolódó kis műanyag úszókon lebegtek, hanem 40 méter hosszú és 80 centiméter vastag, Magyarországon gyártott membráncsövek tartották a felszínen.

(Szöveg forrása: business-review.eu, firstpost.com, portfolio.hu, vg.hu, képek forrása: edp.com)