Speciális napelemekből építettek üvegházakat az USA-ban

napelem-uveghaz

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport kidolgozott egy olyan napelemet, ami nem csak elektromosság előállítására, hanem hőszigetelésre is alkalmas. Ez a két tulajdonság pedig nagyon jól hasznosítható például a növénytermesztésben az üvegházak építésénél és üzemeltetésénél. A következőkben bemutatjuk ennek a speciális napelem típusnak a fő tulajdonságai és képességeit, valamint a növényházakban történő alkalmazásuk jelentőségét.

MIÉRT IS SPECIÁLIS EZ A NAPELEM?

Az amerikai kutatók által kifejlesztett napelem egyik legfőbb tulajdonsága, hogy félig áttetsző, így amellett, hogy a napfény egy részéből energiát tud előállítani, másik részét át is ereszti, így az alatta elhelyezkedő légtér bevilágítására és felmelegedésére is lehetőség van. Azt viszont meg kell említeni, hogy ezeknek a paneleknek a energiatermelési hatékonysága elmarad a hagyományos napelemekétől, hisz csak 14-16%-os termelékenységgel dolgoznak. Ugyanakkor komoly fejlesztések zajlanak a nem fullerén anyagok, vagyis a kis molekulájú felvevő anyagok terén, amik ezt a típusú napelemet is alkotják, így a közeljövőben várhatóan javulhat majd ezek hatékonysága is. A termék kifejlesztői a szóban forgó paneltípust „szerves napelemnek” nevezték el.

ÜVEGHÁZAK SZERVES NAPELEMEKBŐL

A csekélyebb termelékenység ellenére ezek a szerves napelemek rendkívül jól alkalmazhatók a mezőgazdaságban üvegházak építésére. Az így kialakított napelemes növényházak egész éven át önellátóak tudnak lenni kellően meleg és nedves éghajlaton. A technológiát az USA több államában – Arizonában, Észak-Karolinában és Wisconsinban – is sikerrel tudták alkalmazni. A helyszínek kiválasztásában szerepet játszott, hogy ezeken a területeken igen komoly üvegházi mezőgazdasági kapacitás van jelen, és három, az Egyesült Államokra jellemző éghajlati zónát képviselnek. A félig áttetsző napelemcellák szigetelőrétegként is viselkednek, mivel visszaverik az infravörös fénysugarakat, ami lehetővé teszi télen az üvegházak melegen, nyáron pedig kellően hűvösen tartását A melegházakat alkotó panelek további nagy előnye, hogy színképelnyelésüket be lehet állítani úgy, hogy a növények fotoszintéziséhez szükséges fénytartomány átjusson rajtuk. A technológia alkalmazásával az üvegházakra szerelt napelemek egész éven át biztosítani tudják az épületek energiaszükségletét úgy, hogy mellette csökkenthetővé válik a mezőgazdasági tevékenységből származó ökológiai lábnyom, és növelhetővé az üvegházi terméshozam.