Pályázat: ötszázezer forint e-cargo bike-okra – Leveszik a terhet a válladról

palyazat-ec-bike

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, azaz e-cargo bicikli szerezhető be abból az összesen 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok.

A Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el. Szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni 2022. február 7-től december elejéig az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzésére az elektromobilitas.humda.hu oldalon. A magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargót szerezhetnek be utófinanszírozott támogatással – írja a humda.hu.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legföljebb 250 W lehet. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem hatja tovább a pedálokat, vagy ha elérné a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzését is támogatják.

– Néhány éve Magyarországon igazi kerékpáros forradalom zajlik. Robbanásszerűen fejlődik a kerékpárút-hálózat, rohamosan nő a kerékpártúrázók száma. Mindezen túl a régióban elsők között hirdettünk elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásához támogatási programot, január 1-jétől a cégek ingyenesen biztosíthatnak biciklit és e-bike-ot a dolgozóiknak, aminek a költségeit elszámolhatják, valamint a régióban másodikként indult el a Google kerékpáros útvonal-tervezője is. Következő lépésként pedig már e-cargo biciklik vásárlásához is nyújtunk támogatást, ugyanis az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok terjedése segíti, hogy belvárosainkban tisztább legyen a levegő. A programból 800 e-cargo kerékpár vásárlását tudjuk támogatni, amivel négy-ötszörösére növelnénk ezeknek a számát hazánkban – emelte ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Image removed.

– Az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektrifikáció terjedését. Az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok valós alternatívát nyújthatnak, hiszen egy kisteherautónál jóval olcsóbbak és egyszerűbben kezelhetőek, nem beszélve a jóval kedvezőbb fenntartási költségekről – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázat vissza nem térítendő támogatása az e-cargo kerékpárok beszerzéséhez, a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégek, gazdasági társaságok, valamint civil szervezetek számára lehet előnyös.

– A Humda, mint mindig most is komplex módon közelít a jövő közlekedésének témaköréhez. Az e-cargo-pályázat lesz az első, amelyet már mi indítunk el, bízunk benne, hogy számos vállalkozás, szervezet és önkormányzat látja meg a lehetőséget ebben. Komoly szemléletformáló hatást is várunk a pályázattól, hiszen a sűrűn lakott területeken az e-cargokat nap mint nap több ezer ember láthatja majd, így a program hozzájárul az ilyen eszközök további terjedéséhez. Ne feledjük: ezek a kerékpárok számos mikrologisztikai területen nyújtanak már Európában és a világban valós alternatívát. Sokszor egy-egy hagyományos belső égésű motorral szerelt furgont is ki lehet vele váltani és az elektromos rásegítés miatt a környezetünk jobbá tételéhez is hozzájárulnak – emelte ki Weingartner Balázs, a Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az érintettek a támogatások kapcsán az elektromobilitas@humda.hu e-mail címen tudnak érdeklődni. A változásokról a Humda közösségimédia-felületein, valamint a https://elektromobilitas.humda.hu oldalon is lehet tájékozódni.

(Forrás: humda.hu; címlapfotó: wamii.cc)