Olcsón és hatékonyan köthető meg a légköri szén-dioxid egy új módszerrel

szen-dioxid-megkotes-klimavaltozas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy új, hatékony és minden eddiginél olcsóbb megoldást talált az amerikai Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) a légköri szén-dioxid megkötésére. A módszerrel ráadásul nemcsak megkötni lehet a gázt, hanem széles körben alkalmazott metanollá alakítani.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi testület (IPCC) legutóbbi jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében már nem elég, ha csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, hanem meg is kell kötni a légköri szén-dioxidot. Számos erre irányuló kutatás zajlik szerte a világban, amelyek célja valóban a klímaváltozás elleni küzdelem segítése, de egyes módszerek akár üzleti szempontból is életképesek lehetnek - ilyen például a PNNL tudósainak megoldása is.

Lényegében újrahasznosítják a szén-dioxidot

Ahogy arról az InterestingEngineering cikke beszámol, az amerikai tudósok egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely nemcsak megköti a szén-dioxidot, hanem egy értékes alapanyaggá, metanollá alakítja, amely a műanyag- és festékgyártásnál, valamint az építőiparban is felhasználható.

- Újrahasznosítani próbáljuk a szén-dioxidot - mondta David Heldebrant, a kutatás vezetője. - Ahelyett, hogy a földből bányásznánk ki az olajat, hogy előállítsuk ezeket a termékeket, a légkörből vonjuk ki a szén-dioxidot. Így hasznosítjuk újra, csakúgy mint az üveget, az alumíniumot vagy a műanyagot.

A csapat a rendszert úgy tervezte meg, hogy szén-, gáz- és biomassza tüzelésű erőművekben, valamint az acélgyárakban is alkalmazható legyen. A módszerrel így ugyanis képesek még a légkörbe való kijutás előtt megkötni a szén-dioxidot. Ehhez egy speciális oldószert használnak, amely metanollá és egyéb anyagokká alakítja a gázt.