Napelemes medencefűtés

napelemes-medence-futes

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ahogy a napelemek és napkollektorok úgy a medencék is egyre gyakrabban feltűnnek a családi házaknál. Ez a két dolog pedig nagyon jó kombinációt alkotva alacsony fenntartási költségekkel is üzemeltethető. A következő cikkünkben éppen annak járunk utána, hogy a szórakozást és sportolást nyújtó medencék és a napelemes/napkollektor rendszerek miként tudják nyújtani a maximális komfortot.

A MEDENCÉK ÜZEMELTETÉSE

A medencék kialakítása mellett azok üzemeltetése (vízforgatás, fűtés) is jelentős költséggel járhat, ezért már a kialakításuk előtt érdemes valamilyen költséghatékony megoldáson elgondolkodni. A medencék fűtésére általában akkor van szükség, amikor a kültéri, fedetlen vízfelületű medence a külső hőmérséklet miatt nagymértékben lehűl. A medence víz hőjének elszökéséért 30%-ban a környező talajréteg, 70%-ban pedig a felette elhelyezkedő légréteg tehető felelőssé. Ezzel a problémával a hűvösebb tavaszi, nyári és őszi időszakokban kell számolni. Fontos mindenképpen, hogy a vízfelület valamilyen takaróval védve legyen, így a medencében lévő víz hőmérséklete a használaton kívüli időszakban kisebb mértékben esik vissza és a felfűtésére se kell jelentősebb energiát felhasználni. A megfelelő védelem ellenére a hővesztésről, illetve a hőpótlásról mindenképpen gondoskodni kell, hogy a vízbe merülve a komfortérzet megmaradjon. Nézzük milyen lehetőségeink vannak a hőveszteség csökkentésére:

  • Polikarbonátos lefedés: a vízfelület beborításával egy zárt, műanyag keret kerül a medence fölé, mely a napsugarakból érkező energiát bent tartja, illetve nem engedi elpárologni a vizet sem.
  • Szolár takarók: ezek a fóliák a vízfelületre simulva lehetővé teszik, hogy a hőveszteség 4-5 fokkal is csökkenthető legyen.
  • Elektromos medencefűtés: ez egyszerű berendezés biztosítja, ahol a vízforgatás során a medence vize egy magasabb hőmérsékletű közegen keresztül kerül átvezetésre, majd visszaengedésre. A folyamatos medence keringetést egy szivattyú és egy vezérlőegység biztosítja. Az elektromos medence melegítő berendezés egyik nagy hátránya, hogy a víz felmelegítéséhez rengeteg energiára van szükség, ami magas villanyszámlát is eredményez.
  • Hőszivattyús medencefűtés: a hőszivattyú általában a levegő hőmérsékletét hasznosítva állítja elő a medence melegítéshez szükséges hőt. A medencefűtés hőszivattyúval való üzemeltetéséhez szintén nagy mennyiségű energiára van szükség, viszont hatékonysága sokkal jobb előző társánál.

A KÖLTSÉGCSÖKKENTŐ MEGOLDÁS:  SZOLÁRFŰTÉS MEDENCÉHEZ

A napenergiát hasznosító berendezések (napelem és napkollektor) egyik nagy előnye pedig az, hogy nemcsak medencefűtésre használhatók, hanem egy jól méretezett berendezés akár a teljes háztartást energiafüggetlenné teheti. A szolár medencefűtés – történjen az napelem vagy napkollektor segítségével – a nap energiáját használja fel a medence víz melegítésére. Amikor a napkollektor medencéhez való használatáról beszélünk, akkor azt kell tudnunk, hogy a napkollektor nem áramot termel, hanem a csövekben lévő vizet melegíti fel és keringeti a rendszerben. Így a napkollektor fűtésre igazán jó megoldás. A napkollektoros rendszert ki lehet építeni úgy, hogy csak a medence vizét tartsa melegen, de úgy is, hogy akár az egész háztartást ellássa a szükséges melegvízzel. Image removed. Szintén remek megoldás a medence szolár fűtésének megvalósításához, ha a medencéhez tartozó ingatlant napelemes rendszerrel látjuk el. Ha a kültéri medence fűtése napelemmel valósul meg azt az elektromos áramot tudjuk előállítani, ami a medence gépészetének üzemeltetéséhez szükséges. A napelemek ugyanakkor nemcsak a víz melegítésének és keringetésének ellátásához szükséges energiát képesek előállítani, hanem megfelelő számban akár az egész háztartásét is. Egy 4-5-6 kW-os napelemes rendszer akár teljesen megszabadíthatja a tulajdonost a villanyszámla jelentette problémától. A napelem medencéhez való fűtésre igazán jó választás, de ezen túl számos előnye van, ezért kijelenthető, hogy érdemes napelemekbe fektetni!