Napelemes külső akkumulátor és hátizsák

telefon-ember-napelemes-hatizsak

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemeket már rendkívül széles körben alkalmazzák az elektronika területén, hisz maga a napelemes technológia olyan előnyökkel bír az áramtermelésben, mint semmi más. Jelen cikkben is egy olyan eszközről számolunk be, ami a mindennapjaink részét képezi és ugyancsak napelemcellákat alkalmaz, hogy a működéséhez szükséges energiát előteremtse.

BANKKÁRTYA MÉRETŰ NAPELEMES POWERBANK

A mai mobiltelefonok akkumulátora a nagy teljesítmény és intenzív használat miatt nagyon gyorsan lemerül, ugyanakkor tulajdonosaiknak nem mindenhol áll rendelkezésre töltési lehetőség. Ezt a problémát hidalják át a powerbankek, vagyis a külső akkumulátorok, amik akár többszöri feltöltést is lehetővé képesek tenni. Viszont ezeknek az eszközöknek is időben kell gondoskodni a feltöltéséről, hacsak nem olyan kis tárolóról van szó, ami képes az önfeltöltésre.

Ilyen powerbanket alkotott meg a Sunslice csapata, aki az akkumulátort napelemmel egészítette ki. Így, ha a napelemes akksit napfény éri saját magát is képes feltölteni. A készülék ráadásul igen kompakt (100x80x25 mm), összehajtva  mobiltelefon méretű, így bárki könnyedén magával tudja cipelni.

Kép forrása: https://www.sunslice-solar.com/products/photon-solar-power-bank-for-phone

Az eszköz a Photon névre hallgat és 5 db kihajtható nagy hatékonyságú monokristályos napelemcellából épül fel, ami az áramtermelést biztosítja. A termék története két fiatal belga mérnöktanulóhoz köthető, akik megelégelték, hogy telefonjaik napközben állandóan lemerültek, ezért egy olyan töltő fejlesztésébe kezdtek, ami bármikor rendelkezésükre tud állni. Ennek megoldására megalkották a Sunslice technológiát és több mint 3 évnyi kutatási és fejlesztési munka után most támogatókat gyűjtenek a napelemes powerbank sorozatgyártásához.

A NAPELEMES AKKUMULÁTOR TOVÁBBI PARAMÉTEREI

A külső akkumulátor töltéstároló képessége 4000 mAh, amit a 4 W-os napelem 5-6 óra alatt tölt fel teljesen. A powerbank egy mobiltelefon akkumulátorát típustól függően nagyjából 1-2 óra alatt képes 0-ról 100%-ra feltölteni. A napelemes külső akkumulátor nagy előnye, hogy a két folyamatot párhuzamosan is tudja biztosítani, tehát napsütés esetén, amíg a napelemes külső akkumulátor töltődik, addig a telefon is kap energiát.

A powerbankhez ráadásul bármilyen USB-s eszköz csatlakoztatható. Az akksihoz kínált 3in1 kábelnek köszönhetően az USB C, mikro USB és Apple-csatlakozóval szerelt eszközök mindegyike használható.

A napelemes akkumulátort zseblámpa funkcióval is ellátták, így ha lemerült a telefonunk, de világítanunk kellene a powerbank erre is megoldást nyújt. A fejlesztők ráadásul nem csak a praktikumra, hanem a stílusos megjelenésre is gondoltak. A termék terveik szerint négy színben lesz kapható, sőt vegán bőr tokot is kap majd.

NAPELEMES HÁTIZSÁK

Akinek mindez nem elég, az egy napelemes hátizsákra is szert tehet. A cég még futó közösségi finanszírozási kampányában ugyanis egy ilyen termék is megtalálható. A Zenith nevezetű táska egy 8 W-os hajlékony napelemmel és választható 5000, 10 000 vagy 20 000 mAh-es külső akkumulátorral szerelt szerkezet. A hátizsák külső USB-portjára bármikor csatlakoztatható egy merülő félben lévő mobil, vagy tablet. A táska különben teljesen vízálló, és laptop tárolóval, valamint titkos zsebekkel van ellátva. A feltalálók 2 év garanciát adnak a termékre. A Kickstarteren már össze is jött a gyártáshoz szükséges pénz, így hamarosan bárki hozzájuthat a hátizsákhoz.

Kép forrása: https://www.sunslice-solar.com/products/zenith

Azok, akik időben bizalmat szavaznak a termékeknek és megvásárolják azt mindössze 65 euróért (23 000 Ft) juthatnak a kábelt és a power bankot is tartalmazó alapcsomaghoz, vagy 89 euróért (31 500 Ft) a hátizsákhoz.

A napelemek nyújtotta biztonság bizonyos körülmények között megfizethetetlen lehet, így a termékek vélhetően nagy népszerűségnek fognak örvendeni. A Nap, illetve a napfény pedig kimeríthetetlen energiaforrást jelent az okoseszközök számára, így jövőbeni alkalmazásuk vélhetően töretlen marad.

Kezdőkép forrása: https://www.kickstarter.com/projects/2004985795/sunslice-the-smallest-and-most-powerfund-solar-charger