Napelemes érzékelők segíthetik az erdőtüzek detektálását

erdotuz-napelem-erzekelo-klimavedelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az erdőtüzek megfékezésénél a gyors reakció kulcsfontosságú. A német Dryad Networks ezért egy olyan érzékelőt fejlesztett ki, amely tűz kialakulásától számítva pár percen belül riasztja a hatóságokat, hogy intézkedni tudjanak a károk enyhítése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az erdőtüzek és vulkanikus tevékenységek 1998 és 2017 között 6,2 millió embert érintettek, és világszerte 2400 halálesetet okoztak. A University Collage London szakemberei pedig a 2018-as, kaliforniai erődtüzek gazdasági hatásait vizsgálták. Számításaik szerint a veszteség mértéke - a közvetlen és közvetett károkat is figyelembe véve - elérte a 148,5 milliárd dollárt.

- Az erdőtüzek felelősek a globális szén-dioxid-kibocsátás csaknem 20 százalékáért - mondta Carsten Brinkschulte, a Dryad Networks igazgatója. - Az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek tehát nemcsak egészségügyi és gazdasági kockázatot jelentenek, hanem hozzájárulnak a globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez.

A Dryad Networks viszont kifejlesztett egy szenzort, amely az erdőtüzek kialakulásakor automatikusan riasztja a hatóságokat, így enyhíthetők a károk - számol be róla a pvMagazin.

erdotuz-erzekelo-napelem 
 

Klímavédelmi szempontból is hasznosak az érzékelők

Az érzékelők kicsi, hálózattól független műanyag szerkezetek, amelyeket a felületükbe épített napelemek látnak el árammal. Mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, valamint a levegőminőséget. Érzékelik a hidrogén, szén-monoxid és egyéb, a pirolízis korai szakaszában megjelenő gázok mennyiségét. A beépített mesterséges intelligencia szoftver növeli a riasztások megbízhatóságát.

A szenzorokat a fákra, nagyjából 3 méteres magasságba érdemes telepíteni, és a gyártó elmondása szerint akár 15 évig is működőképesek, karbantartást nem igényelnek, és nincs bennük lítium és más ritkaföldfém.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának keretében végzett kutatás kimutatta, amennyiben a globális átlaghőmérséklet 2°C-kal emelkedik, az erdőtüzek által érintett területek nagysága 62 százalékkal, ha pedig 3°C-kal emelkedik, 97 százalékkal nő meg.

A Dryad becslése szerint, ha 2030-ig 120 millió szenzort telepítenének világszerte, 3,9 millió hektárnyi földterületen előzhetnék meg a tüzeket, és 1,7 millió tonna szén-dioxid légkörbe jutását gátolnák meg.