A juharmagtól tanultak: kétszeres távolságra repül a különleges formájú minidrón

juharmagdron

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy juharmaghüvely alapján fejlesztett ki apró drónt a Hongkongi Egyetem kutatótriója. A Techxplore magazin cikke bemutatja, hogyan inspirálta őket e különleges maghüvely a 100 gramm alatti drónok repülési idejének növelésére.

A juharmaghüvelyek jól ismertek helikopter típusú kialakításukról. Ahogy leesnek a fáról, úgy pörögnek, mint egy helikopter forgórésze, motor nélkül, így messzire el tudnak sodródni a fától. Ezt megfigyelve a kutatók arra törekedtek, hogy kihasználják a juharmaghüvely szerkezetében rejlő hatékonyságot, hogy megnöveljék az apró drónok repülési idejét.

Egy apró drónt építettek, amely úgy tud pörögni, mint a juhar magháza, hogy minél tovább magasan maradjon. Az így kapott drón közel kétszer annyi ideig repülhet, mint a hagyományos négyrotoros kivitelűek.

A legtöbb drón forgó rotorral rendelkezik az emelés érdekében. Ebbe az újba két apró rotort építettek a szárnyak hegyein – az emelés a forgó szárnyak hatékonyságjavulásának köszönhető. Az egész drón súlya elektronikával és akkumulátorral kevesebb, mint 35 gramm, és 200 fordulat/perc sebességgel forog. A tesztek kimutatták, hogy akár 24 percig is képes lebegni a levegőben. A kutatók megjegyzik, hogy a tervezés eredendő stabilitása miatt nincs szükség stabilizáló mikroprocesszorra. Illetve, hogy képesek voltak helyzetvezérelt repülést megvalósítani az apró rotorok sebességének manipulálásával.

Azt is tesztelték, hogy a drón képes-e kis rakományt szállítani, beleértve a kamerát. Mivel ez a drónnal együtt forog, szinkronizálták a képkocka sebességét, hogy egybeessen a drón pörgési sebességével, így kissé ingatag, de használható videó feedet produkálnak. Azt is igazolták, hogy képes egy 21,5 grammos eszközt hordozni a térképezési és megfigyelési műveletek elvégzéséhez.

(Kép és szöveg: tecxxplore.com)