Így lesz káros gázból a háztartásban gyakran használt alapanyag

szendioxid-legkor-megkotes-szodabikarbona

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A légköri szén-dioxid megkötésére egy teljesen új, de hatékonynak tűnő módszert mutattak be nemrégiben: az üvegházhatású gázt szódabikarbónává alakítanák, és az óceánokban tárolnák.

A klímaváltozás megfékezésére már nem elég, ha visszafogjuk a szén-dioxid kibocsátásunkat, az eddig a légkörbe pumpált, hatalmas mennyiségű gázt is meg kell kötni. A természetes tározók - például az erdők és az óceánok - nem tudnak lépést tartani a kibocsátással, így szükség van olyan technológiákra, amelyek képesek kivonni a szén-dioxidot a légkörből.

A probléma ezzel az, hogy bár valóban nagy mennyiségben van jelen a gáz a levegőben, a koncentrációja így is mindössze 0,04 százalék - vagyis a légkörből való közvetlen megkötés nehéz és költséges. A Lehigh Egyetem kutatói azonban nemrég bemutattak egy új technológiát, ami a jelenleg alkalmazott módszereknél sokkal hatékonyabb lehet - írja a CNN.

Újításuk, hogy az abszorbens anyaghoz rezet használtak, amivel még akkor is meg tudták kötni a gázt, ha az nagyon alacsony - ultrahíg - koncentrációban volt jelen a levegőben. Ez az anyag ráadásul egyszerűen és olcsón előállítható. A kivont szén-dioxidból pedig a konyhából jól ismert alapanyag, szódabikarbóna - nátrium-hidrogén-karbonát - állítható elő, amely aztán kis koncentrációban akár az óceánokba engedhető a tanulmány szerzői szerint.