Gondolatokkal irányítottak egy robotot

robot-gondolat-technologia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A jövő megérkezett: az ausztrál hadsereg bemutatóján az egyik katona a puszta gondolataival irányított egy robotot. A fejlesztésben a Sydney-i Műszaki Egyetem kutatói működtek közre.

A gondolatokkal vezérelt robotok és gépek kora talán már nincs is olyan messze, mint hinnénk. A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) kutatói ugyanis kifejlesztették a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy egy fejre húzható eszköz segítségével, pusztán a gondolatainkkal irányítsunk egy robotot. A működési elv röviden a következő: a speciális bio-szenzorok a légókéregből érkező agyhullámokat érzékelik, majd ezeket parancsokká állítva továbbítják a gépnek.

A felhasznált grafénnek és a szilíciumnak köszönhetően az eszköz korrózióálló és tartós. A bio-érzékelők jó vezetőképességgel rendelkeznek, és könnyen használhatók még szélsőséges körülmények között is.

Számos területen hasznosítható a technológia

Az ausztrál hadsereg nemrég bemutatta, hogyan működik élesben a technológia. A Ghost Robotics nevű négylábú robotot működtették az agy-gép interfész segítségével, méghozzá igen nagy, 94 százalékos pontossággal.

Bár a bemutatót a hadsereg közreműködésével végezték el, az eszköz számos más területen alkalmazható. Segítheti a különböző gyártóterületek, a repüléstechnológia és az egészségügy fejlődését is. Lehetővé teszi például a kerekesszékek és a végtagprotézisek gondolatokkal történő irányítását.

- A kéz és hang alkalmazásától független vezérlés a laboratóriumon kívül is bármikor, bárhol használható - mondta Francesca lacopi, az UTS egyetem professzora. - Az olyan technológiák pedig, mint például a billentyűzetek, konzolok és érintőképernyők, feleslegessé válnak.

A kutatók jelenleg az eszköz továbbfejlesztésén dolgoznak, hogy a testből és a környezetből érkező zajokat minimálisra csökkentsék, és ezzel még nagyobb pontosságot érjenek el a parancsok továbbításában.