Átadták Európa első hidrogénnel működő otthonát

hidrogen-uzemanyagcellak-biztositjak-a-haz-energiaszuksegletet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Hidrogén üzemanyagcellák segítségével üzemel az a ház, amelyet nemrég adtak át az olaszországi Beneventoban. Európában ez az első ilyen jellegű ingatlan, amely nemcsak diákszállóként, hanem kísérleti laboratóriumként is működik.

A klímaváltozás és az energiaválság egyre erősebb kényszert jelent, hogy Európa megszabaduljon a fosszilis tüzelőanyagoktól való függéstől, és csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. A dél-olaszországi Sannio Egyetem kutatói találtak egy olyan megoldást, amely mindkét problémára megoldást nyújt: megépítették a kontinens első olyan házát, amely hidrogénnel működik. A Beneventoban található ingatlan egyszerre funkcionál diákszállóként és kísérleti laboratóriumként.

A hidrogénnel működő üzemanyagcellák biztosítják a ház villamos energiaellátását és fűtését. Ezenfelül az épület a napsugárzásból és geotermikus forrásból megújuló energiát is képes előállítani, így ez valóban egy zéró-kibocsátású otthon.

Az egyetem munkatársai az épületet a Stress Consortium fenntartható építkezéssel foglalkozó kutatóközpontjával együttműködésben tervezték meg azzal a céllal, hogy ösztönözni fogja a további fejlesztéseket, hogy a jövőben egyre több ingatlan energiaellátását biztosíthatják hidrogénnel.

 

(Forrás: euronews.com)