Új Nap virrad Paksra: az atom mellett is tovább zöldítik energiatermelésüket

naperomu-paks

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az építése már megkezdődött, és a tervek szerint az idén július 7-én meg is kezdi a működését Pakson egy 5 megawatt teljesítményű, és már tervben van egy ugyanekkora naperőmű, amelynek létesítéséhez és áramtermeléséhez most adott összevont kiserőmű-engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Bár az atomenergia felhasználása önmagában is, Pakson pedig az erőmű bővítése kelt némelyekben félelmet vagy ellenérzéseket, a most induló új projekt egyöntetű elfogadottságra számíthat. A Duna-parti városban a már meglévő, 20,7 megawattos – építésekor rekordméretű – naperőművet kiegészítve újabb 5 megawattal növekszik a napenergiatermelés.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) honlapján közzétett hír szerint a létesítmény 12,2 ezer napkövető modulból áll, működését 22 inverter és 4 főtranszformátor segíti majd. Az engedélyeket a budapesti MontEnergyDuna Kft. kapta meg, amely hat másik céggel együtt a Montinvest Holding tulajdonosa. Az engedély 2047. június 30-ig hatályos.

A Montenergy-Duna egy további határozatban engedélyt kapott egy másik, de szintén paksi telephelyű, és a fentivel azonos műszaki paraméterekkel rendelkező naperőmű építésére is. Azonos időpontban helyezik üzembe a két erőművet, kezdik meg a kereskedelmi termelésüket és fejezik be majd a működésüket is.

A cikk felidézte: 2019-ben az MVM a fentieknél jóval nagyobb, 20,7 megawattos létesítményt adott át, amelyet további hat darab fél megawattos naperőmű követett. Az MVM Csoport által az atomerőmű szomszédságában három esztendeje kialakított, összesen 74 ezer paneles napelemfarm 8500 háztartásnak, vagyis mintegy 20 ezer embernek állít elő villamosenergiát – ezt a kapacitást növelik most jelentősen tovább.

(Forrás: mvm.hu)