Supersola: mobil napelemrendszer, amit csak a konnektorba kell dugni

supersola-mobil-napelemrendszer

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Supersola holland startup nemrégiben kifejlesztett egy plug-and-play kiskereskedelmi napelempanelt lakossági használatra. A 315 wattos monokristályos, félcellás modul további két egységhez csatlakoztatható, így egy 1 kilowattos rendszer alkotható belőle. És a használata Németországban máris vitára ad okot.

Hogyan oldható meg akár egy hobbitelek vagy nyaraló energetikai önállósítása? És hogy az is kedvet kapjon a napelemekhez, akinek nincs szüksége az egész háztetőt befedő méretekre? Az egyik lehetséges megoldás a Supersola konnektorba dugható mobil rendszere, amely most jutott el a tömegtermelés kapujába.

A megoldás lényege, hogy mindent (napelempanelt, kábelezést, mikro-invertert, hűtést) becsomagolnak egy dobozba, így a felhasználónak nincs más dolga, mint megfelelő helyet találni a rendszernek, majd a vezetékvéget a konnektorba dugni.

„Mindenkinek ajánljuk, aki meg akarja tenni az első lépést a megújuló energiák felé, anélkül, hogy sok pénzt kellene költenie, illetve, annak, aki gyors megtérülést szeretne elérni” – közölte a cég szóvivője a francia PV Magazine kérdésére.

A minirendszer 170x108x12,5 centis méretéhez 42,5 kilós tömeg társul; illetve még egyszer ennyi, ha a panelek hűtését is segítő, de leginkább a rendszer egyhelyben tartását segítő, négy darab vízzel feltölthető előtéttartályt is teletöltik. A rendszer 230 Volt feszültség mellett 1,3 amperes kimeneteli áramerősséget termel, amit egy ötméteres, speciális kábelen lehet az épület hálózatához csatlakoztatni.

A Supersola szerint a kínai és amerikai alkatrészekből álló rendszer hatékonysága 18 százalék körüli. A saját weboldalon 699 euróra beárazott csomag – igaz, drágábban – megjelent már több ország webáruházaiban is. Többek között immár a magyar piacon is beszerezhető, változó, de 150 ezer forint körüli alap-átlagáron.

A berendezésre a gyártó 15 év termék- és 25 év teljesítménygaranciát vállal. És azt ígéri, hogy a Franciaországban átlagos napos órák számát alapul véve egy-egy modul évente 370 kWh körüli termelésre képes. Ez az átlagos lakossági áramfogyasztást alapul véve, annak 15 százalék körüli mennyiségét lehet képes lefedni – például a háztartási készülékek fogyasztási igényét.

Miközben a termék népszerűsége rohamosan növekszik, Németországban máris kérdések sorát szülte, így a csatlakozók szabványosításától a regisztráción át a hálózatüzemeltetők aggályaiig egy sor problémát állít a hatóságok elé. Amelyek most egy berlini közvéleménykutató cég által végzett felmérés alapján is próbálnak a használatával kapcsolatban válaszokat adni.

(Forrás: pv-magazine)