Rohamosan bővülő napenergia-termelés: Amerikában már fél siker

rohamosan-bovulo-napenergia-termeles

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A független amerikai energiastatisztikai elemző Energy Information Administration (EIA) arra számít, hogy az Egyesült Államok idei közüzemi szintű villamosenergia-termelő kapacitásának a felét (46%) már a napenergia szolgáltatja. A 46,1 GW kapacitásból további 17%-ot a szél tesz ki. 

Az adatokat az EIA havi és éves villamosenergia-termelői felmérések sorozatában gyűjti össze, amelyekben a fejlesztők az ötéves távlaton belüli projektek tervezett aktiválási dátumait is megosztják.

A közüzemi méretű napenergia az előrejelzések szerint idén 21,5 GW-tal nő. Ez jelentős emelkedés a tavalyi 15,5 GW-os bővítéshez képest.

Image removed.

Forrás: EIA

Texas a maga 6,1 GW-jával idén az összes államot lekörözi majd ebben a fejlesztésben, ez az országos összteljesítmény 28%-át jelenti. Kalifornia pedig várhatóan nagyjából 4 GW-tal bővíti saját termelőkapacitását. Utóbbi napsütötte állam fejlődése tovább is gyorsulhat, mivel felhatalmazást kapott rá, hogy 2025-ig további 11,5 GW megújuló energiát csatoljanak a hálózathoz. És várják a napenergiát és hosszú távú energiatárolást fejlesztő további új projekteket, amelyekben az energiatárolás időtartama legalább nyolc óra.

Az EIA az akkumulátoros energiatárolás meredek, 84%-os növekedésére számít ebben az évben, várhatóan 5,1 GW mennyiségben. Az elemzők szerint a csökkenő költségek, a megújuló energiatermeléssel történő együttes kiépítés és a regionális piacokon keresztüli hozzáadott érték a technológia további előretörésével jár majd; vagyis a napenergia egyre nagyobb hányadot tesz ki az Államok energiatermeléséből.

(Forrás: eia.gov; címlapfotó: guardian.com)