Paks II.: atomjaira szedett, hiányos dokumentumok

paks-II-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Rövid, ám annál jelentősebb közleményben tudatta honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), hogy egyelőre nem zárta le a létesítési eljárást, hanem hiánypótlásra szólította fel a Paks II. Atomerőmű Zrt.-t a tervezett beruházás kapcsán.

Image removed.
Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnének Fotó: Kaufmann Balázs / 444

 

A társaság 2020. június 30-án nyújtott be kérelmet az új atomerőművi blokkok létesítésére. Ettől számítva az OAH-nak 12 hónapja volt arra, hogy lefolytassa a létesítési engedélyezési eljárást. Ezt a határidőt a törvényi kereteknek megfelelően három hónappal meghosszabbították. Az engedélyezési eljárás lényege azt igazolni, hogy a nukleáris blokkok megfelelnek majd a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági elvárásoknak és előírásoknak. A hivatal ennek érdekében az eljárásba bevont nemzetközi és hazai szakértőket is. A hivatal azt állapította meg, hogy „a benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.” (Forrás: 444.hu)