Németország is rákapcsolt a napelem-telepítéseknél

nemetorszag-napelem

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Németország újabb hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy gazdaságát kizöldítse. Az idén minden hónapban jelentős napelemes kapacitásokat kapcsolt a hálózatra, így ennek köszönhetően már augusztusban meghaladta a 2020-as értéket az újonnan telepített napelemes rendszerek összesített kapacitása.

8 HÓNAP IS ELÉG VOLT A TAVALYI ÉRTÉK FELÜLMÚLÁSÁRA

A német állam 2021-ben az elmúlt 8 hónapban összesen 3,61 GW-nyi új napelemes kapacitást kapcsolt a hálózatra. Ez a teljesítmény pedig már most figyelemreméltó, hiszen a teljes tavalyi évben „csupán” 3,2 GW-nyi kapacitást sikerült létrehozni. Az idei évet vizsgálva, a havi bontás tekintetében leginkább az utóbbi hónapok voltak a „legtermékenyebbek”. A szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur legfrissebb adatai szerint Németország augusztusban is például 434,5 MW új napelem kapacitást regisztráltak (2020. augusztusában – 409,2 MW). Az újonnan üzembe helyezett kapacitás mintegy 294 MW-ja olyan projektekből származik, amelyek mérete nem haladja meg a 300 kW-ot. A dinamikus növekedés révén az ország összesített napelemes kapacitása augusztus végére meghaladta már az 56,1 GW -ot.

A legfrissebb adatok szerint augusztusban már csak néhány tetőre telepített projekt jött létre az említett 300kW-os teljesítményküszöbbel, ami arra enged következtetni, hogy az új megújulóenergia-törvénnyel bevezetett szabályozási változások negatív hatással voltak a piac ezen szegmensére. A nagyobb, 300-750 kW közötti projektek viszont támogatást élveznek, ugyanis lehetőség van az ebbe a méretkategóriába tartozó beruházásokat pályázati pénzekből, vagy felére csökkentett betáplálási tarifával megvalósítani. Emellett szintén támogatottak a 750 kW-nál nagyobb napelemes rendszerek (napelemparkok).

Image removed.

NÉMETORSZÁG A MEGÚJULÓKBAN LÁTJA A JÖVŐT

Németország energiaszektorát teljesen meg kívánja reformálni. Az ország a megújuló energiaforrásokhoz, kiemelten a napelemes és szélerőművi projektekhez fűz sok reményt. Ahogy az Európai Unió sok más állama, úgy a német állam is célul tűzte ki, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kiemelten kezeljék, és különböző ösztönzőkkel motiválják a német napelemes piacot.

A szemléletformálás is fontos tényező. Több kampány is indult már – az amúgy is nyitott szemléletű – lakosság körében a megújulókkal kapcsolatos ismeretek, és azok használatával járó előnyök megismertetésére.