Nemcsak tiszta energiát termelnek, szépek is: a világ 7 legkülönlegesebb napelemfarmja

nemcsak-tiszta-energiat-termelnek-szepek-is

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Minden erőfeszítésünk ellenére még mindig messze vagyunk attól, hogy a Nap valódi energiapotenciáljának akár csak a töredékét is megragadjuk. Valójában a bolygó teljes napenergia-felhasználásának több mint 10 000-szerese éri minden pillanatban a Földet.

Az óriás kapacitású napelemfarmok azonban a tiszta energia kihasználásának legambiciózusabb projektjei. S többmillió hektárnyi természetes környezetet átívelő panelek olyan építészeti és mérnöki potenciált is rejtenek magukban, amely még csak gyerekcipőben jár. A világ néhány elképesztő napenergia-farmnak ad otthont, amelyek évente több milliárd tonna villamos energiát termelnek – és még a látványuk is szemet gyönyörködtető. Íme 7 példa a – részben még kivitelezési fázisban lévő – legszebbek közül.

7., O’Mega 1 (Piolenc, Franciaország)

szep-omega

Provence vizei tökéletes helyszínt jelentettek Európa első úszó napenergia-farmjához. Az egykori kőbánya mesterséges taván elhelyezkedő projekt tutajszerű eszközökből áll, amelyek évente több ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyoznak a régióban.

6., Parc del Fòrum (Barcelona, ​​Spanyolország)

Image removed.

A „napelemes pergola”, a Parc del Fòrum Barcelona 5,7 hektáron elterülő számos nyilvános parkjának egyike, amely a világhírű Primavera Sound fesztiválnak is otthont ad. A tengerparti sétány végén vonzza a turisták figyelmét sci-fi hatású, megemelt szerkezetével, amely távolról úgy tűnik, a föld fölött lebeg.

5., Új-Kaledónia szíve (Új-Kaledónia)

Image removed.

A német Conergy fenntarthatósági cég szív alakú napenergia-farmja kezdte elsőként ösztönözni a sziget lakóit, hogy „kezdjék el szeretni a napenergiát”. A Heart of Voh mintájára készült természetes, szív alakú tisztáson a mangrovefák tengerében, és az UNESCO-kiadványok borítóit is díszíti. A projekt a sziget 750 otthonát látja el árammal.

4., Walt Disney World (Florida, USA)

Image removed.

A Disney az elsők között hívta fel a figyelmet a napenergia jelentőségére. 1982-ben napelemeket szereltek fel az Universe of Energy épületének tetejére, és azóta is csak előremenekülnek.

Ez a Miki egér alakú napelemfarm 2016-ban épült a Disney World területén. Az ikonikus kép az üdülőhely 50 000 panelből álló vidámparkja közelében található. Ám energiaigényük nagyobb, mint amit ez az egér kiszolgál, így néhány évvel később saját magukat szárnyalták túl egy félmillió paneles új projekttel.

3., Burning Man Project (Nevada, USA)

Image removed.

A „napos hegyek” úttörő projekt, a Burning Man megvalósítását egy 1600 hektáros farmon tervezik a nevadai sivatag közepén. Az ismert fesztiválról elnevezett naperőmű évente 300 000 kWh tiszta energiát termelne; négy egységből állna, amelyek újrahasznosított fából készülnek, és fotovoltaikus napelemekkel vannak burkolva.

2., Les Mees (Alpes-de-Haute-Provence, Franciaország)

Image removed.

Egészen a közelmúltig ez volt Franciaország legnagyobb napelemfarmja. Paneljei tökéletesen illeszkednek a hegyvidéki déli Alpes-de-Haute-Provence régió donómbos-hegyvidéki tájképéhez.

A hatalmas fotovoltaikus parkot úgy alakították ki, hogy a környezetet minél kisebb mértékben károsítsa – a paneleket betonalapozás nélkül rakták le, így a hektáros füves dombok érintetlenek maradtak.

1., Nanping városi napelemes farm (Fujian tartomány, Kína)

A Nanping City Solar Farm (címlapfotónkon) egy másik példa egy ambiciózus tervre, amely tiszteletben tartja azt a természetes terepet, amelyre épült. Kína elképesztő ütemű terjeszkedése a napenergia terén ebben az évtizedben csodaszámba megy. Ideális beesési szögű napfényben a panelek elrendezése geometrikus megjelenést kölcsönöz a Fujin-hegységnek.

(Forrás: euronews.com/green)