Nem mindegy min úszik a napelem

uszo-napelempark

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Több alakalommal írtunk már az úszó napelemparkokról és azok előnyeiről, de még nem sok szó esett arról, hogy ezek telepítésére speciális tartószerkezetekre van szükség. Jelen cikkünkben egy lebegő napelemparkokhoz alkotott megoldásról számolunk be.

INNOVATÍV TARTÓSZERKEZET ÚSZÓ NAPELEMPARKOKHOZ

A dél-afrikai székhelyű Phelan Energy Group dubaji telephelyén fejlesztett ki egy olyan tartószerkezetet, ami alkalmas az úszó, 120 cellás kialakítású, 400 W-ot meghaladó teljesítményű és 30 kg-ot el nem érő napelemmodulok telepítéséhez.

A gyártó legújabb terméke egy szabadalmaztatott hőre lágyuló polimer keret technológián alapszik. Az új technológia a korábbiakhoz képest csupán néhány centiméterrel a vízfelszín felett rögzíti a napelemeket, így minimálisra csökkenthető az alatta elhelyezkedő vízfelület párolgása, ugyanakkor garantált a teljesítményjavító természetes hűtés is. A szerkezetet karcsú aerodinamikus kialakításának köszönhetően maximalizálható a panelekre gyakorolt vízhűtési hatás. Emellett a termék egy egyedülálló, napelemes, automatikus ThermoKlean rendszerrel is rendelkezik, ami folyamatosan tisztítja a grafénbevonatú, nagy áteresztő képességű üveget, és csökkenti a panel hőmérsékletét.

Image removed.

Az új szerkezetek a FloatSun névre hallgatnak, az egyik mérete 1924 × 1 251 x 273 x 3 mm és súlya pedig 15 kg, a másik „járdaelem” pedig 1 910 x 400 x 200 x 3 mm-es és 7 kg súlyú. A két szerkezet tervezési felhajtóereje 215, illetve 130 kg. Mindkét elemet úgynevezett fúvásos öntéssel állítják elő, amely az üreges műanyag alkatrészek öntésének és összeillesztésének általános gyártási folyamata. Az első említett szerkezet konkrétan a napelem elhelyezésére szolgál, és 3 fokos dőlésszöget biztosít a panelek számára, míg a második elem biztosítja az összeköttetést a napelemtartó elemek között, illetve a megközelítési útvonalat a karbantartáshoz, valamint a kábelek elvezetéséhez.

A gyártó az első évben 1 millió darabot, három éven belül pedig összesen 5 millió darabot tervez ebből a tartószerkezetből legyártani.

A TELEPÍTHETŐ NAPELEMEK SZÜKSÉGES PARAMÉTEREI

A kifejlesztett tartószerkezet minden olyan napelemmodul fogadására alkalmas, amelynek hossza 1761 és 1722 mm, szélessége 1134–1098 mm, magassága 30–35 mm között van. Fontos még, hogy az integrálandó napelemek kábel hossza minimum 450 mm legyen, és a panel rendelkezzen IP68-as védettséggel és MC4-kompatibilis csatlakozóval. Továbbá érdemes figyelembe venni telepítés előtt a korábban is említett, napelemekre vonatkozó súlykorlátozást. A gyártó a tartószerkezetre 30 év garanciát vállal, ami gyakorlatilag egybeesik egy napjainkban gyártott napelempanel tervezett élettartalmával.