Nem ér az égig, de eget rengető: megdőlt a legnagyobb napelemfa Guinness-rekordja

nem-er-az-egig-de-eget-rengeto

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A mezőgazdaság és a fenntartható energia összefonódó területeit forradalmasítva a Tudományos és Ipari Kutatások Tanácsának Központi Gépészmérnöki Kutatóintézete (CSIR-CMERI) megdöntötte a világ legnagyobb napelemfájának hivatalos Guinness-rekordját. Az indiai Ludhianában „ültetett” fa össz-panelterülete 309,83 négyzetméter, csaknem az ötszöröse a korábbi csúcstartóénak.

Mivel Indiában az energiatermelés 75%-a ma az olajtól függ, a megújuló energiára, elsősorban a napenergiára való átállás égető szükségesség. A CSIR-CMERI igazgatója, Harish Hirani professzor ennek kapcsán a hivatalos átadón a napelemfa mezőgazdasági életképességét szemlélteti: „A gazdálkodóknak nincs szükségük tetőre a telepítéséhez. A mezőn is felállítható, és még a szelet sem akadályozza. Olyan integrált mezőgazdasági tevékenységeket lát majd el, mint az e-traktorok, az elektromos talajművelők és az elektromos járművek töltőállomásainak töltése, a mezőgazdasági szivattyúk és a napelemes főzőrendszerek működtetése, valamint a hűtőtárolók áramellátása” – mondta.

Szerinte az indiai gazdálkodás jövője drónalapú lesz. „A drónok növényvédő szereket és vizet permeteznek a növényekre. A drónok akkumulátorát a napelemfa töltheti” – mondta.

A projekt kivitelezői szerint a szoláris fák hosszú távon nagy hasznot hoznak a gazdálkodók számára, és bár egyelőre drágák, a terjedésükkel az áruk is csökkenni fog. Egyelőre azonban a gazdáknak mindenképpen állami támogatásra lenne szükségük a telepítésükhöz.

De mi is az a napelemfa?

A napelemfa formájában egy fára hasonlít, de koronájában fémből készült tartókon fotovoltaikus (PV) panelek ágaznak szét. A fa „levelei” felfogják a napenergiát, és elektromos árammá alakítják, az ágak pedig a törzsön keresztül vezetik le az áramot egy központi akkumulátorba.

(Forrás: hindustantimes.com)