Napelemrendszer inverter nélkül: a Sax-Power akku akár konnektorba is dugható

napelemrendszer-inverter-nelkul

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Napelemrendszer, egy eddig nélkülözhetetlennek vélt alkatrész nélkül? A német Sax-Power startup még tavaly bemutatott, azóta piacra került akkujáért odakint máris sorbanállás kezdődött, merthogy a szerkezet inverter nélkül, egy különleges energiatárolós megoldással elvégzi annak feladatát is.

Az ulmi startup olyan új akkumulátort fejlesztett ki, amelyhez egyáltalán nincs szükség inverterre, és ha úgy adódik, egyszerűen bedugható a konnektorba a telepítéshez. A fotovoltaikus otthoni tárolás szerintük csak a kezdete az új akkumulátortechnológiának, a Sax Power GmbH az autóiparban is szeretné hasznosítani technológiáját.

Az akkumulátor a cég információi szerint egyenáramot tárol, de váltóáramot és ismét egyenáramot is képes kibocsátani. Az átalakítást nem tranzisztorok végzik, hanem az akkumulátorkezelő rendszer saját szoftvere. A cellablokkok egyenként vezérelhetők, lépcsőzetes H-hidakba kapcsolva. Ily módon a rendszer az egyes egyenáramú feszültségértékekből váltóáramra jellemző szinuszos görbét tud felépíteni. Ez a hatékonyságot is növeli, hiszen az átalakítás tisztán elektronikusan történik. A Sax szerint megoldásuk hatékonysága 99 százalék.

Az inverter-helyettesítő akku másik kiemelkedő tulajdonsága, hogy egyszerűen bedugható egy hálózati aljzatba is. Az ilyen típusú telepítéseknél az áramot kagylós áramváltók mérik. Ez azt jelenti, hogy a hálózatból nem kell kábeleket lecsatlakoztatni. Az akkumulátor ezután vezeték nélküli kommunikációs egységeken keresztül megkapja az optimális használathoz szükséges információkat.

Az ilyen típusú telepítés hátránya ugyanakkor, hogy veszít a teljesítményből. A konnektoros telepítéssel elérhető 3,7 kilowatt névleges teljesítmény hagyományos telepítésben máris 4,6 kilowattot jelent.

A memória lítium-vas-foszfát sejtekkel érkezik. Az alapmodell teljesítménye 5,2 kilowattóra, de modulárisan 15,6 kilowattórára bővíthető. A névleges áramerősség 20, plug-in telepítéssel 16 amper. Még tavaly nyáron megkapta a Német Innovációs Díjat és Németországban már több változatban árulják, ötezer euró körüli árakon.

(Forrás: sax-power.net; pv-magazine.com)