A napelempanel, ami forradalmasíthatja a lapos tetős telepítéseket

a-napelempanel-ami-forradalmasithatja-a-lapos-tetos-telepiteseket

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Egy holland startup nemrégiben kifejlesztette azt a napelem modult, ami ideálisabbá teszi a lapos tetőkön történő telepítéseket. Az új, innovatív terméknek számos előnye van a hagyományos napelemekkel szemben, melyekre jelen írásunkban részletesen is kitérünk!

HOLLANDOK KIFEJLESZTETTÉK A LAPOS TETŐKRE LEGINKÁBB IDEÁLIS NAPELEMET

A holland Solarge startup kifejlesztett egy olyan 500 W-os napelempanelt, amely súlyát tekintve 50%-kal könnyebb, mint a hagyományos üveg hátlapú modulok, és lehetővé teszi az ideálisnak számító kelet-nyugati tájolást, és így a termelés maximalizálását. A súlycsökkentés pedig azért is előnyös, mert így olyan tetőkre is megoldható a telepítés, amelyek teherbírása egy hagyományos napelemes rendszerhez nem megfelelő.

Az új termék egy 72 cellás monokristályos napelemmodul, ami rendkívüli hatékonysággal bír. Az új panelek tetőhorgonyokkal rögzíthetők a háztetőkre, ami a gyártó szerint így szükségtelenné teszi a súlyokkal való stabilizálást.

A modulkonfiguráció lehetővé teszi, hogy a telepítés kelet-nyugati tájolással történjen, a szerkezet dőlésszöge 12 fokos. A kialakítás azért is hasznos, mert így biztosítható, hogy a napelemes rendszer napkeltétől - napnyugtáig termeljen.

A Solarge a hollandiai Eindhovenben található gyártóüzemében egy kísérleti gyártósoron keresztül állítja elő a speciális napelemeket, viszont már megkezdték a beruházást, amivel egy nagyobb volumenű gyártóüzem jön majd létre. Ez utóbbi a tervek szerint a 2022. nyarán kezdi majd meg működését.

Image removed.
Kép forrása: https://solarge.com/producten/solarge-duo
A SPECIÁLIS NAPELEM TOVÁBBI PARAMÉTEREI

A napelemmodul mérete 2327 mm x 1137 mm x 14 mm, súlya pedig mindössze 14,5 kg, ami négyzetméterenként 5,5 kg-os terhelést jelent. A napelem teljesítménye 500 Wp, amivel így a jelenlegi piaci kínálatot nézve kiemelkedő. Emellett a panelt 49 V nyitott áramkörű feszültség, 12,4A rövidzárlati áram és 0,78%-os töltési tényező jellemzi. A napelemek hőmérsékleti együtthatója °C-fokonként -0,39%, a rendszer maximális feszültsége pedig 1000 V, üzemi környezeti hőmérsékleti tartománya -40 és 85 °C közé esik.

A startup 10 év termékgaranciát és 20 éves teljesítmény-garanciát vállal a termékre, illetve bevallásuk szerint az éves lineáris degradáció 20 év alatt legfeljebb 0,5 %-os lehet.

Az alacsony súly mellett az innovatív napelemek egyik legnagyobb „fegyverténye”, hogy a termék CO2-lábnyoma 80%-kal alacsonyabb a hagyományos napelemekénél. Ráadásul a gyártáshoz nem használnak, Per- és polifluor-alkil (PFAS) anyagokat.