Motivációk napelemtelepítésre: zöld ingyenáram otthon, autóban, irodában

motivaciok-napelemtelepitesre

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Számos motivációja lehet, hogy napenergiás áramtermelésre álljon át otthonában vagy vállalkozásában. A villamosenergia-költségek folyamatosan emelkednek, ez a legjobb módja, hogy sokkal olcsóbb, akár ingyenes, ráadásul fenntartható, környezet-, azaz jövőbarát energiával üzemeltesse otthonát, egyben elektromos autóját, sőt, vállalkozóként irodáját, telephelyeit is. Bár mindezt egyre többen tudják, mégsem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napenergia-használat előnyeire.  

A napelem környezeti hatása lenyűgöző! Mivel a közműszolgáltatók az áram nagy részét ma még fosszilis, környezetszennyező forrásokból, például szénből és földgázból állítják elő, a napelem telepítése meggyőző módja annak, hogy hozzájáruljon a tisztább és fenntarthatóbb jövőhöz, miközben rengeteg pénzt is takaríthat meg családjának, vállalkozásának egyaránt.

Ám ha napelem-telepítést fontolgat, ne álljon meg a forintoknál! Fontos figyelembe venni a következő négy környezetbarát előnyt is.

1., A napenergia használata csökkenti az üvegházhatású gázok, elsősorban a CO2-kibocsátást

Még egy kisebb méretű napelemes rendszerrel is könnyedén 80-90%-kal csökkentheti havi energiaszámláját, míg sokan akár a 100%-ot is elérhetik. Tehát még egy otthon szintjén is jelentős a napenergia környezeti hatása. Számítások szerint húsz évvel számolva az átlagos otthonok energiaszükségletét előállító napenergia-rendszer több mint 70 tonna elégetett szén CO2-kibocsátását ellensúlyozza.

2., Vezessen „napsütésben”!

Vásároljon elektromos járművet, és töltse azt is a ház napelemrendszeréről, ugyancsak zöld és ingyenárammal. Nyilvánvaló, hogy napenergiával a hagyományos autók károsanyag-kibocsátását 100%-ban ellensúlyozzuk. Ám ha nem napelemes otthonból tölti fel az elektromos autót, akkor csak annyit tesz, hogy az energiaköltséget a benzinkútról a havi közüzemi számlájára helyezi át. Egy megfelelően megtervezett napelemrendszer táplálja otthonát ÉS autóját is, miközben segít még jobban ellensúlyozni a „piszkos” áramot, amelyet egyébként a közüzemétől kellene megvásárolnia.

3., A napenergia csökkenti a vízszennyezést is

Ez talán kevésbé nyilvánvaló, de minden bizonnyal a napenergia egyik legnagyobb környezetvédelmi előnye. Minden gyártási folyamat igényel némi vizet, természetesen a napelemek gyártásáé is. Ám ha a folyamathoz számítjuk az általuk később megtermelt tiszta energiát is, a környezeti terhelés drámaian kevesebb, mint a hagyományosabb villamosenergia-forrásoknál. A régebbi technológiák, például a nukleáris, földgáz- és széntüzelésű létesítmények mindegyike hatalmas mennyiségű vizet igényel a hűtéshez. A napenergia szinte semmilyen kockázatot nem jelent a helyi vízkészletekre, a mezőgazdaságra ivórendszerekre.

4., A napenergia csökkenti a véges erőforrások terhelését

A világ népessége folyamatosan, és egyre nagyobb ütemben növekszik, miközben bolygónk olaj-, szén- és földgázkészletei végesek. A Nap a Föld legbőségesebb energiaforrása, másodpercenként 173 000 terawatt napenergiát termel! Ez több mint 10 000-szerese a világ teljes kombinált energiafelhasználásának, ráadásul újra és újra, gyakorlatilag korlátlanul elérhető. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok környezetszennyezőek és nem megújulóak. Egy bizonyos ponton egyszerűen eltűnnek, vagy a kinyerésük túl drága lesz számunkra. Ha nem változtatunk gyorsan mostani felhasználási szokásainkon, az ebből eredő környezeti károk és pénzügyi infrastruktúránk megterhelése helyrehozhatatlanná válik. A napenergia-hasznosítás a legjobb módja a védekezésnek a fogyatkozó erőforrások ellen.

Napenergiával élni = megmenteni a bolygót! Valójában ez az egyetlen otthonfelújítási befektetés, amely azonnali és mérhető hatást gyakorol a környezetre, miközben az aktiválás pillanatától kezdve pénzt tesz vissza a zsebébe.